NaslovnaObavještenjaDr Goran Mandić: U Crnoj Gori 192 ordinacije imaju ugovor sa Fondom...

Dr Goran Mandić: U Crnoj Gori 192 ordinacije imaju ugovor sa Fondom i primaju pacijente sa hitnim stanjima

- Advertisement -

Prije desetak dana Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, donijelo je odluku da se zatvore sve stomatološke ordinacije u Crnoj Gori.

Razlog je epidemija koronavirusa, a dežurne će biti one koje imaju ugovor sa Fondom i primaće samo pacijente sa hitnim stanjima.

Na tu temu je za „Boje jutra“ na televiziji „Vijesti“ govorio i doktor Goran Mandić, predsjednik Stomatolške komore Crne Gore.

Foto: stomatološka komora Crne Gore
Foto: stomatološka komora Crne Gore

„Kao što znate Koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja su naložili da se obustavi rad stomatološkim ordinacijama, odnosno da se dozvoli pružanje samo hitnih stomatoloških usluga i to ordinacijama koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore. I to na način što će ordinacije biti zatvorene, ali sa istaknutim brojem telefona i na pozic pacijenta, stomatolog će iz anamnestičkih podataka utvrditi da li tegobe koje pacijent ima spadaju u hitna stanja ili ne. Ukoliko spadaju u hitna stanja, pružiće mu se pomoć. Ukoliko su zahtjevi pacijenta estetske prirode, ta intervencija će se odložiti za neki bolji period“, objasnio je Mandić.

Hitna stanja

Ranije je bilo zloupotrebe dežurstava, sada ne.
„Dešavalo se i ranije, u samom početku, da su pacijenti zvali za sve i svašta. Sada su svjesni svega i zovu samo kada je stanje hitno“.

Foto: sf-frontlines.com
Foto:sf-frontlines.com

Objasnio je i šta spada u hitna stanja.
„U hitna stanja spadaju obilna postoperativna ili posteksterciona krvarenja, flegmone, izražene luksacije temporomandibularnog zgloba, stomatiti, izraženi kod djece frakture kostiju gornje i donje vilice, povrede mekih tkiva, kao i intenzivan bol zuba, zbog koga se pacijenti i najčešće javljaju“.

Sve ordinacije koje su dežurne, dužne su da okače brojeve na vrata ordinacija.
„Na nivou čitave Crne Gore postoje dežurne službe. U Crnoj Gori imaju 192 ordinacije koje imaju ugovor sa Fondom i primaju pacijente sa hitnim stanjima. Konkretno u Nikšiću postoji 26 ordinacija, sve imaju istaknute brojeve telefona na svojim vratima i postoje dežurstva preko vikenda i noćna. Ima i istaknut i raspored u hitnoj službi Doma zdravlja“.

Foto; poslovne-strane.rs

Od kada je ova odluka stupila na snagu, bilo je dosta intervencija od strane stomatologa širom države.
„Svaku noć se desi da nekoga zovu, gdje neko ima problem zbog koga treba doći neko od dežurnih ljekara ili da korespondira putem telefona i da se dogovore za ujutro, ako to nije toliko hitna intervencija da mora kasno uveče da se obavlja“, zaključio je Mandić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -