fbpx
NaslovnaObavještenjaDr Geri Rajant: Bezbjednost izbjeljivanja zuba – nauka VS. potrošači

Dr Geri Rajant: Bezbjednost izbjeljivanja zuba – nauka VS. potrošači

- Advertisement -
Autor: Dr Garry A. Rayant

Prije svega, treba reći da do sada u praksi nisu zabilježeni veći zdravstveni problemi koji bi bili pripisani proizvodima za izbeljivanje zuba, ukoliko se koriste na propisan način. Ovo su potvrdile i mnoge studije, ali važno je napomenuti da je razumijmevanje bezbjednosti od strane nauke sasvim drugačije od mišljenja potrošača.

Potrošači bezbjednim obično smatraju proizvode koji ne izazivaju nikakvu šetu. Naučnici, sa druge strane, ne prihvataju ovakavo “viđenje stvarnosti”. Dokaz tome bilo bi i često pozivanje na čuvenog naulnika, ljekara i alhemičara Paracelzijusa, koji je kazao: “Sve supstance su otrovi i ne postoji nešto što nije otrov. Prava doza razlikuje otrov od lijeka”.

Ovo ukazujem zato što, bez obzira na činjenicu da proizvodi za bijeljenje zuba imaju dobre zapise o bezbjednosti, oštećenja zuba ili okolnih tkiva moguće je ukoliko se proizvod ne koristi na propisan način.

Kao primjer možemo navesti dječaka od 13 godina koji je kupio komplet za kućno izbjeljivanje zuba i pretjerano ga koristio. Nakon određenog vremena, zubi su mu postali toliko osjetljivi da nije mogao da jede i zatražio je pomoć stomatologa. Ispitivanje je pokazalo da je veliki dio gleđi na prednjim zubima gotovo nestao, ostavljajući nezaštićenim osjetljivi dentinski sloj. Ovaj slučaj ilustruje značajne rizike od zloupotrebe proizvoda za izbeljivanje, naročito kada je sporan kvalitet proizvoda.

Izbjeljivanje zuba postalo je popularno kod tinejdžera i do sada postupak nije pokazao nikakve negativne posledice ukoliko se koristi pravilno. Međutim, savjetuje se oprez posebno za mlađe tinejdžere, jer oni i dalje mogu imati neke mliječne zube.

Da bi se osigurali najviši standardi sigurnosti, moja preporuka bi bila da se izbjeljivanje zuba vrši pod nadzorom zubara – i to nakon temeljnog ispitivanja kojim će se utvrditi uzrok promjene boje. Veoma je važno da budete sigurni da nemate problem sa zubima koji zahtijeva tretman. Nakon što se u to uvjerite, stomatolog vam može pomoći da izaberete tretman za izbeljivanje – za upotrebu kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji – koji je pravi za vas.

Iako tretmani za izbjeljivanje variraju, aktivni sastojak je skoro uvijek vodonik-peroksid. Najčešće korišćeni oblik je karbamid peroksid, koji se aktiviranjem razlaže u vodonik peroksid i ureu. Gel od 10 odsto karbamid peroksida jednak je rastvoru od 3,5 odsto vodonik peroksida. Ovdje dolazimo do srži pitanja štetnosti izbjeljivanja zuba po oralno i opšte zadravlje.

Tokom poslednjih godina sprovedene su mnoge studije na račun štetnosti karbamid peroksida i vodonik-peroksida, naročito u proizvodima za izbjeljivanje zuba. Svi dostupni naučni dokazi ukazuju na to da ne postoji jasna veza između izbjeljivanja zuba i kancera. Štaviše, kada se tretman za izbjeljivanje zuba ispravno izvede, izloženost vodonik peroksidu je minimalna.

Dalje, generalno je prihvaćena povezanost izbjeljivanja zuba sa osjetljivošću zuba i iritacijom gingive (desni). Međutim, ovi neželjeni efekti su obično blagi do umjereni i nestaju kada se završi ili zaustavi postupak izbjeljivanja. Takođe je dopstupan i veliki broj studija koje podržavaju bezbjednost gelova za izbjeljivanje na bazi 10 odsto karbamid peroksida. Za one koji sadrže veću koncentraciju sastojaka za izbjeljivanje, istraživanje ukazuje na veći rizik od osetljivosti zuba i iritacije desni. Iako se većina rastvora i gelova sa više od 10 odsto karbamid peroksida čini sigurnim (jer do sada nije bilo izveštaja koji ukazuju na značajne štetne efekte), podaci o njima su relativno ograničeni u poređenju sa onima od 10 odsto karbamid peroksida.

Postoje i brojne studije u vezi sa sigurnošću specifičnih proizvoda za izbeljivanje koji se mogu dobiti u slobodnoj prodaji. Većina njih se čini bezbjednim, mada se pokazalo da neki proizvodi imaju značajan negativan uticaj na zubnu gleđ, kao u gore navedenom slučaju 13-godišnjeg dječaka.

Izbjeljivanje zuba takođe može uticati na čvrstoću, boju i teksturu postojećih i planiranih zubnih nadoknada što je jođš jedan razlog zašto je tako važno dobiti savjet profesionalaca prije nego što počnete sa izbjeljivanjem. Vi i vaš zubar, zajedno, na najbezbjedniji način možete “osvijetliti” vaš osmjeh.

Izvor: deardoctor.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -