NaslovnaSavjetiDr Frank Nia: Kako pravilno održavati četkicu za zube čistom

Dr Frank Nia: Kako pravilno održavati četkicu za zube čistom

- Advertisement -

Vaša četkica za zube je vaša osnovna alatka za odbranu od svih zubnih problema, uključujući stvaranje plaka, promjenu boje i bolesti desni. Čišćenje zuba najmanje dva puta dnevno je najvažniji korak ka dobrom oralnom zdravlju, ali čuvanje vaše četkice za zube je isto toliko važno – uostalom, vaša usta su dom stotinama različitih mikroorganizama koji mogu da se prenose na četkicu za zube tokom svake upotrebe, piše dr Frank Nia za portal Checkdent.

Iako vodite računa o svojoj četkici, već danas odvojite vremena da pogledate da li ste je jutros dovoljno isprali? Da li je pravilno odložena? Da li je možda vrijeme i za novu?

Bez obzira koliko često ili kako temeljno četkate zube svakog dana, ne postižete puno i ne činite dobro ako vaša četkica za zube nije čista i higijenski ispravna.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno održavati četkicu za zube.

Očistite ruke

Vaše ruke nose većinu bakterija i prljavštine sa kojima se svakodnevno susrećete. Da bi ste osigurali da ove klice i prljavština ne dođu u dodir sa vašom četkicom za zube, stručnjaci predlažu da ruke perete sapunom i toplom vodom prije nego što ih uzmete četkicu za zube.

Dobro isprati

Prije i nakon svake upotrebe, treba da ispirate zubnu četkicu pod tekućom vodom oko 10 sekundi i nježno pređite čistim prstom preko vlakana. Na ovaj način ćete ukloniti bilo koju preostalu pastu za zube ili ostatke hrane sa četkice, osiguravajući da glava četkice i vlakna budu čista i suva prije sljedeće upotrebe.

Pravilno ih odlažite

Ako je vaša četkica za zube odložena u posudi sa četkom druge osobe, spriječite unakrsnu kontaminaciju tako što ćete osigurati da dvije glave odnosno vlakna četkica ne stupe u kontakt jedni s drugima. Pored toga, ne čuvajte četkicu za zube u ormaru ili na bilo kom drugom zatvorenom prostoru gdje se ne mogu sušiti na vazduhu, jer je vlažno okruženje pogodno za rast bakterija. Stručnjaci takođe preporučuju postavljanje vaše četkice za zube što je dalje moguće od vašeg WC školjke. Potencijalno štetne bakterije iz njene unutrašnjosti mogu se disperzirati kroz vaše kupatilo svaki put kad povučete vodu.

Prema tome, održavanje razdaljine od najmanje četiri metra između vaše četkice za zube i WC školjke, kao i zatvaranje poklopca tokom puštanja vode, pomoći će vam da kontrolišete širenje bakterija.

Borite se sa mikroorganizmima dubokim čišćenjem

I Američka stomatološka asocijacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da nema dovoljno dokaza za zagovaranje upotrebe komercijalno dostupnih sredstava za čišćenje četkica da bi se izbjeglo širenje bolesti. Međutim, iako ne sprečavaju bolesti, mogu pomoći da uklonite čak 99,9 odsto klica sa vašu četkicu za zube. Da biste izvršili povremeno dubinsko čišćenje, kupite profesionalne ili poluprofesionalne aparate koji koriste UV tehnologiju kako bi uništili sve mikroorganizme na vašoj četkici. Osim toga, možete umočiti četkicu za u antibakterijsku tečnost za pranje usne duplje nekoliko minuta. Savjeti su ranije išli u pravcu toga da čestkice u cilju sanitarnog čišćenja odložite u mašinu za pranje suđa, ili mikrotalasnu pećnicu. Međutim, ove metode će najverovatnije izazvati trajno oštećenje vaše četke i jednostavno će smanjiti njegovu efikasnost.

Zamijenite četkicu

Stomatološki stručnjaci sugerišu da zamijenite zubnu četkicu svakih tri do četiri meseca, ili čim vlakna postanu vidljivo pohabana. Dječje četkice za zube treba češće zamjenjivati, sa predviđenim životnim vijekom četkice u prosjeku samo dva do tri mjeseca.

Zaključak

Sada kada znate najbolje načine četkanja zuba i čišćenja četkice, svakodnevno možete četkati sa sigurnošću da sve radite ispravno – ali zapamtite da to radite ovo svakg dana bez odlaganja. Takođe, obavezno zakazujte kontrolne preglede dva puta godišnje kako bi svoje zube i kompletnu usnu duplju održali zdravim.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -