NaslovnaSavjetiDr Elma Krpuljević odgovara na pitanja čitalaca

Dr Elma Krpuljević odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici „pitanja čitalaca“, naša gošća je bila dr Elma Krpuljević iz ordinacije „Redžepagić“ iz Podgorice. Doktorka je pokušala sa svoje strane, koliko je to bilo moguće, da pomogne našim čitaocima u rješenju njihovih problema sa zubima.

Zub u donjoj vilici (trojka) je plombiran prošle godine. Sada je počeo da me boli na dodir. Šta bi mogao biti uzrok?

“Obzirom da se bol na dodir javio godinu dana nakon plombiranja, najvjerovatnije je uzrok bola zapaljenski proces na vrhu korijena koji zahtijeva kanalnu terapiju. Diferencijalno dijagnostički, postojanje parodontalnog džepa u predjelu navedenog zuba takođe može davati sličnu simptomatologiju. U svakom slučaju problem neće prestati sam od sebe, morate posjetiti stomatologa, kako bi se postavila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

Dr Elma Krpuljević (Foto: privatna arhiva)

Prije nekih 20-tak dana dobio sam, na rekreaciji, udarac u zub i sada je promijenio boju. Kako da riješim ovaj problem?

“Promjena boje na zubima koji su pretrpjeli traumu u vidu udarca, kao u Vašem slučaju je uzročno posljedična reakcija koja govori u prilog odumiranju živca na spomenutom zubu. Svakako da zahtijeva terapiju (endodontsko liječenje), što podrazumijeva uklanjanje nekrotične pulpe (živca) i adekvatno punjenje. Nakon sprovedene terapije pristupa se izbjeljivanju zuba, sredstvima za bijeljenje avitalnih zuba koji se aplikuju s unutrašnje strane zuba. Rezultati izbjeljivanja su individualni, a zavise od niza faktora. Ukoliko je zub prije udarca bio intaktan (bez karijesa, plombi i sl.) možemo očekivati dobar ishod. Ukoliko, pak, izbjeljivanjem rezultat izostane djelimično ili u potpunosti, problem se može riješiti kompozitnim ili keramičkim fasetama (ljuspicama) ili krunicama. U svakom slučaju, u doba savremene stomatologije dobar krajnji rezultat neće izostati upotrebom neke od navedenih metoda”.

Dr Elma Krpuljević (Foto: privatna arhiva)

Desetak godina imam gornju protezu, koja je u posljednje vrijeme počela da mi, u pojedinim treucima spada. Da li je vrijeme za novu ili se ovo može riješiti na drugi način?

“Bez kliničkog pregleda situacije u ustima, kao i same proteze, ne mogu Vam odgovoriti da li je vrijeme za zamjenu postojeće totalne proteze novom. Tokom vremena, tkiva na kojima proteza leži podliježu procesima resorpcije (postepenog gubitka kosti). Rezultat toga je gubitak intimnog kontakta između tijela proteze i tkiva, sto doprinosi neravnomjernom opterećenju i dodatno pospješuje proces resorpcije. Zavisno od stepena resorpcije kosti donosi se odluka o podlaganju proteze ili izradi nove.  Generalno, o vijeku trajanja nadoknada u ustima je nezahvalno govoriti, radi se o živom organizmu i da li će neki protetski rad trajati 3, 5, 10 ili 15 godina zavisi kako od pomenute resorpcije kosti, tako i od loših navika koje pacijent ima i naravno od oralne higijene. Preporuke su da proteza nikako ne bude starija od 10 godina. Zato bi bilo dobro da posjetite stomatologa koji će najvjerovatnije pribjeći izradi nove totalne proteze”.

Da li je za dijete od tri godine bolje da zube pere običnom ili električnom četkicom?

Foto: stomatologija.me

“U eri nano tehnologije  i različitih kampanja od strane proizvođača električnih četkica, kao i njihovog primamljivog dizajna, s printovima omiljenih crtanih likova, električna četkica zvuči kao superiornije rješenje. Međutim, stav struke i brojna istraživanja na tu temu su pokazala da se običnom četkicom dentalni plak (naslage) mogu očistiti bolje, jer se obična četkica za zube mnogo bolje prilagođava zubima i desnima i čisti prostore gdje se hrana najviše zadržava, a koji predstvaljaju predilekciona mjesta za razvoj karijesa i parodontopatije. Elektična četkica može poslužiti kao alternativa par puta nedjeljno, da bi dijete eventualno zbog upotrebe drugačije četkice, vibracija koje ona proizvodi i naizgled lakše tehnike zavoljelo pranje zuba. U svakom slučaju, električna cetkica ima svoje medicinske indikacije, postoje pacijenti i stanja kod kojih ona ima prednost. Što se konkretnog slučaja tiče, dijete od tri godine zahtijeva punu podršku roditelja i glavni problem je upravo u tome, a ne u odabiru četkice za zube. Roditelji moraju biti edukovani i nakon što mališani svojim nevjestim pokretima završe pranje zubića, oni moraju ponoviti postupak i tako sve dok dijete ne razvije dobre motoričke sposobnosti  i ne ovlada tehnikom u potpunosti”.





- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -