NaslovnaZanimljivostiDr Eduardo Mahn: Adhezivno cementiranje parcijalnih faseta

Dr Eduardo Mahn: Adhezivno cementiranje parcijalnih faseta

- Advertisement -
Autor: dr Eduardo Mahn

Želja za estetski prijatnim, minimalno invazivnim tretmanima uz savršeno podudaranje anteriornih restauracija  postojala je od početka stomatologije. Međutim, tek nedavno je postalo moguće pretvoriti ovu želju u stvarnost.

Već dugi niz godina stomatolozi su se borili sa nejasnim metal-keramičkim krunicama prije nego što su postale potpuno dostupne keramičke krunice. Ipak, ovi keramički materijali nisu bili dovoljno otporni da bi bili pogodni za manje invazivne indikacije. Prije nekog vremena su uvedene keramičke fasete. Preparacija faseta je bila daleko manje invazivna od preparacija krunica – no i dalje  je bilo potrebno izbrusiti zub. Pored toga, fasete je bilo potrebno tako dizajnirati da prekriju cijelu vestibularnu površinu. Međutim, zahvaljujući napretku u keramičkoj tehnologiji i današnjim mogućnostima kompozitnih cemenata danas je moguće korišćenje parcijalnih faseta i njihovo pričvršćivanje bez ikakvih poteškoća.

Parcijalne fasete su keramičke fasete koje prekrivaju samo onaj dio zuba koji nedostaje, koji je odlomljen ili oštećen. Kao rezultat, zub zahtijeva samo delimičnu ili nikakvu preparaciju.

Ovaj pristup je postao moguć iz dva razloga:

  • Dostupni su novi keramički materijali.

Zubni tehničari sada imaju mogućnost izrade veoma tankih keramičkih nadoknada. Oni mogu odabrati fluorapatitni keramički materijal kao što je IPS e.max Ceram ili presovati restauraciju od visoko translucentnog keramičkog ingota kao što su Opal ili HT ingoti iz asortimana IPS e.max Press.

  • Unaprijeđeni su kompozitni cementi.

Postao je dostupan širok spektar modernih estetskih cemenata. Nude se u nekoliko stepeni svetline kako bi se uskladili sa svetlinom prirodnog zuba koji se restaurira sa potpunim ili djelimičnim fasetama. Nadalje, ovi kompozitni cementi sadrže nove fotoinicijatore koji poboljšavaju njihovu sposobnost polimerizacije i dugoročnu stabilnost boje.

Izbor keramičkog restaurativnog materijala zavisi od veličine defekta i/ili optičkih efekata, te potrebnoj čvrstoći. Tehnika slojevitog modelovanja je vjerovatno prvi izbor kod zuba sa složenim optičkim efektima. Ako su potrebne velike parcijalne fasete koje ne zahtijevaju specijalne efekte, ali uključuju cijelu ivicu ruba, vjerovatno će izbor biti visoko otporna keramika kao što je litijum-disilikat.

Kada je reč o odabiru materijala za cementiranje faseta i parcijalnih restauracija, tada je za mnoge stomatologe prvi izbor Variolink Veneer kompanije Ivoclar Vivadent. Ne tako davno je predstavljen novi proizvod, Variolink Esthetic. Ovaj kompozitni materijal je dostupan u verziji sa isključivo svetlosnom polimerizacijom. Koncept boja proizvoda sa pet nijansi omogućava stomatologu da se prilagodi kliničkoj situaciji i prema potrebi postigne topliji ili svetliji utisak. Nadalje, boje se mogu provjeriti prije završnog cementiranja pomoću Try-in pasti u odgovarajućoj nijansi. Kompozitni cement sadrži novi patentirani svetlosni inicijator Ivocerin, koji cementu osigurava dugoročnu stabilnost boje. Osim toga, Variolink Esthetic se jednostavno koristi zahvaljujući fleksibilnoj konzistenciji i jednostavnom čišćenju.

Na ovom linku možete pogledati i prikaz slučaja dr Eduarda Mahna.

Izvor: DM News (Dental Medical)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -