NaslovnaSavjetiDr Edis Spahović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Edis Spahović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktor  Edis Spahović, vlasnik stomatološke klinike „S-Dental clinic“ iz Novog Pazara.

  • Imam fistulu na desni pored trojke u donjoj vilici, zub me ne boli. Da li je potrebno da se javim stomatologu?

Postojanje fistule pored zuba je znak da postoji infekcija korijena zuba. Infekcija se kroz taj kanal drenira u ustima. Svakako se trebate javiti stomatologu da se provjeri na kojem zubu se nalazi proces.

  • Na zubu nema znakova karijesa, ali me boli na dodir ili kada žvaćem hranu na toj strani?

Bol koji nastaje prilikom zagriza, jela i ostalo može da bude od dosta razloga.   Najčešće bude to džep, to je šupljina između dva zuba u koju zapada i hrana i na pritisak boli.  Može da bude i kvar koji vi ne vidite, koji se nalazi između zuba ili kvar koji se nalazi unutar zuba. Može da bude problem jakog kontakta ako ste skoro radili plombe u suprotnoj vilici. Uglavom ima više faktora, nije striktno jedan. Tako da javite se što prije stomatologu i olakšajte sebi.

  • Na rekreaciji sam slučano dobio udarac i zub mi se malo klima. Da li će to od sebe da se vrati ili moram da idem kod zubara da bih riješio taj problem?

Svakako da trebate posjetiti stomatologa. Mora da se odradi kontrolni snimak da se vidi stanje korijena, možda je došlo do fakture ili luksacije. Ako su mala pomjeranja, vjerovatno je bezopasno i zub će se sam učvrstiti. Kod većih pomjeranja se radi splintiranje zuba.

  • Od prije par dana ima bol u zubu koji je pod plombom. Bol je povremena, a nema reakcije zuba na toplo-hladno?

Veoma često pitanje da li liječen zub može da boli. Da, može. Razlozi su razni. Prije svega prevremeni kontakt, kada ima viška plombe, zatim neadekvatan kontakt sa susjednim zubima kada plomba prelazi u prostor susjednog zuba. Nekad kod velikog kvara se pokuša sačuvati vitalitet zuba tako da zub ostane “živ”, odradi se liječenje i plombiranje, ali vremenom živac koji se nalazi u zubu je već bio kontaminiran infekcijom tako da on počne da reaguje tako da to rezultira bolom, najčešći faktor poslije plmobiranja zuba bude to. Ili kada se zubu neadektno izvadi živac i ne napuni živac do kraja, kasnije se javljaju procesi na vrhu korijena što se manifestuje bolom.

  • Da li zubi mogu sami da se pomjere bez proteze, ako imaju dovoljno mjesta, uz vađenje zuba koji pravi problem?

Da, zubi se inače pomjeraju u prazan prostor. Kod vađenja zuba oni migriraju u prazan prostor sve dok ne dođu u kontakt sa susjednim zubima. Ali je problem što će se zub pomjeriti, ali nekad u nepravilnom položaju, tako da je mnogoo bolje da se ortodontski usmjeri. Možete pokušati i pustiti zub sam da se pomjeri, a ako ne budete zadovoljni onda potražite ortodonta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -