NaslovnaSavjetiDr Edis Spahović i Dr Adel Toković odgovaraju na pitanja čitalaca

Dr Edis Spahović i Dr Adel Toković odgovaraju na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovarali su doktori Edis Spahović i Adel Toković iz ordinacije „S-Dental clinic“ iz Novog Pazara.
Prije nekoliko mjeseci sam popravljala šestice i sve je bilo u redu. Sad mi se javio jaki bol u lijevoj šestici. Mislila sam da će proći jer sam trebala smanjiti plombu. Ali bol nije prestajao. Šta bi mogao biti uzrok?

Dr Edis Spahović

„Postoji više razloga koji mogu biti uzrok bola na šestici posle postavljanja plombe. Moguće je da nije ukonjen karijes adekvatno ili podloga nije postavljena kako treba, ili uopšte nije postavljena. Takođe, može se desiti da pri okluziji dio plombe smeta i konstantnim zagrizajima javlja se određeni bol (ako niste “smanjili” plombu vjerovatno je to uzrok). Takođe, može se desiti da je osetljiv vrat zuba, on se mora zaštiti posebno. Za više detalja obratite se vašem stomatologu“.
Prije dvije godine stavio sam implatant od cirkonijuma, sada kad čistim taj zub koncem osjećam neprijatan miris. Šta može biti uzrok i šta da radim?
„Postoji više razloga. Zavisi da li je krunica rađena na šrafljenje ili cementiranje. Moguće da krunica ne zaptiva u potpunosti implant ili suprotno ako je krunica predimenzionirana, onda ostaje hrana koja se ne može očistiti i onda se javlja neprijatan miris. Pokušajte energično da ispirate usta hidrogen 3% ili nekim rastvorom (listerin, lacalut..) i malo poboljšajte oralnu higijenu“.

Dr Adel Toković

Često imam problema sa zubnim mesom. Kako se može riješiti taj problem?
„Tu su problem upaljene desni koje krvare pri pranju zuba. Problem se najlakše moze rešiti energičnijim i pravilnim (kružno i gore-dole, a ne levo-desno) pranjem zuba i masiranjem desni pri pranju. Koristite mekšu (soft) četkicu i parodontaks ili lacalut active pastu za zube. Potrebo je koristiti konac za zube na pravi način i inrerdentalne četkice, paziti da se ne povrede desni. Takođe, treba ispirati usta hidrogenom 3% ili listerinom.
Da li se spuštanje desni usljed parodontoze može nekako vratit u normalu?
„Slična je procedura kao i kod prethodnog odgovora, što se tiče održavanja oralne higijene. Ali ako je veće povlačenje desni, onda rešenje zahteva hiruršku intervenciju (režanj operacija)“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -