fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Dubravka Davidović Mitrović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Dubravka Davidović Mitrović odgovara na pitanja čitalaca

Ove nedelje u rubrici „pitanja“ čitalaca, gošća našeg portala bila je doktorka dr Dubravka Davidović Milanović iz ordinacije „Dub Dent“.

Imam 24 godine i nepravilan zagrižaj, a u posljednje vrijeme pojavilo se i „škljocanje“ vilice. Kako da riješim problem?

- Advertisement -

„Škljocanje vilice je jedan od simptoma poremećaja funkcije viličnog zgloba. Najčešći uzrok ovog problema je neuravnotežen zagriz koji je nastao usljed loše napravljenih plombi (previsoke ili preniske), preranog gubitka zuba, pomjeranja i naginjanja zuba kao i loših protetskih nadoknada. Liječenje podrazumijeva uklanjanje uzroka bolesti, u ovom slučaju to je nepravilan zagrižaj. Neophodno je napraviti kompletnu rekonstrukciju zagrižaja a to se postiže protetskim nadoknadama i korekcijom ispuna. Može se napraviti i silikonska relaksirajuća udlaga i mogu se raditi vježbe jezikom za jačanje ligamenata zgloba ali za sve te savjete morate da se obratite svom stomatologu“.

Šestica mi je bez živca već nekoliko godina. Skoro sam primjetila da mi je plomba malo okrnjena i kad perem zube javlja se krvarenje. Da li je moguće da se zub ponovo plombira?

„Naravno da je moguće. Krvarenje je uzrokovano oštrim ivicama zuba i ispuna nastalim usljed oštećenja istog. Potrebno je da posjetite svog stomatologa koji će adekvatnim ispunom riješiti nastali problem. Ako se odlomila veća površina zuba ili stare plombe, vjerovatno će trebati napraviti keramičku krunicu na tom zubu da bi se zadovoljila morfologija i vratila funkcija zubu“.

Imam bol u desnima iznad gornje petice. Taj zub koji je pod plombom me boli pri zagrizu. Šta bi mogao biti uzrok?
„Prilikom zagriza bol može da se javi iz više razloga. Ukoliko je na zubu postavljena plomba u skorijem vremenskom periodu (dvije nedelje) moguće je da je plomba visoka pa se u tom slučaju mora izvršiti korekcija iste. Bol se može javiti i u slučaju gangrene zuba i sekundarnog karijesa (karijes ispod već postojećeg ispuna). Moj savjet je da se javite svom stomatologu koji će uraditi klinički pregled i odlučiti koja je najbolja terapija za vaš problem. Obično je potrebno osim pregleda uraditi i dopunske dijagnostičke metode, ispitivanje vitaliteta zuba i rtg snimak da bi se utvrdio uzrok te boli pa onda pristupilo pravilnoj terapiji“.

Desni su mi već duže vrijeme crvene i natekle, naročito između gornje dvojke i trojke. Ne bole me i vrlo rijetko krvare tokom pranja. U čemu je problem?
„Crvenilo i otok desni su znaci koji ukazuju na upalu desni ili gingivitis. Neophodno je utvrditi razlog koji je doveo do tog stanja. U pitanju može biti postojanje parodontalnog džepa koji nastaje kao posljedica inflamacije prouzrokovane dentalnim plakom. U samom parodontalnom džepu obrazuju se i konkrementi koje je neophodno ukloniti. Liječenje podrazumijeva obradu parodontalnog džepa i uspostavljanje pravilne i redovne mehaničke kontrole plaka uz pomoć četkica za zube. Savjet: čistite dobro taj prostor koncem i interdentalnim četkicama i ispirajte antiseptičkim rastvorom. Ako se ne umiri za 7-10 dana, obavezno posjetite stomatologa“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -