fbpx
NaslovnaIntervjuDr Diana Budimir: Svaki pokvaren zub predstavlja žarište bakterija, koje se putem...

Dr Diana Budimir: Svaki pokvaren zub predstavlja žarište bakterija, koje se putem krvi mogu proširiti na udaljena tkiva i organe

- Advertisement -

Pokvaren zub se može porediti sa tempiranom bombom koja po organizmu rasipa bakterije i širi bolesti. Zbog toga mogu da stradaju srce, pluća, mozak…, praktično svi organi. Karijes, gangrena ili džepovi su pogodni za brzo razmnožavanje štetnih bakterija. One se putem krvnih sudova glave i vrata šire po cijelom organizm. Zbog toga je održavanje zuba zdravima važno, ne samo da bi se spriječila zubobolja već i da bi se zaštitili ostali organe od štetnih posljedica, koje po njih mogu da imaju pokvareni zubi. Na temu pokvarenih zuba, šta oni mogu da izazovu, razgovarali smo da doktorom Dianom Budimir, iz „Zavoda za stomatologiju“.
Ako neko ima pokvaren zub, nema boli i neće da ide kod stomatologa da liječi, kakve posljedice to može da ima na ostale zube, ali i na cjelokupno zdravlje?

dr Diana Budimir
dr Diana Budimir

„Zubni kvar (karijes) ukoliko se pravovremeno ne liječi može da izazove posljedice, a to su lokalno širenje kariozne lezije u dublja zubna tkiva i zubnu pulpu istog zuba, na susjedne zube u istoj ili suprotnoj vilici. Širenjem karijes izaziva zapaljenje zubne pulpe koje neblagovremenom terapijom može da završi vađenjem zuba. Zapaljenski proces može da se proširi i na okolne koštane i mekotkivne strukture te udaljene organe u organizmu“
Da li štetne bakterije iz pokvarenog zuba mogu da se prošire, sem na ostale zube, i na ostale organe u tijelu?
„Prevencija u stomatologiji igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja usta i zuba, ali i cjelokupnog organizma. Dobro je poznato da u nastanku i širenju karijesa učestvuje veliki broj bakterija, koje razaraju gleđ, šire se ka dentinu i zubnoj pulpi. U samom početku simptomatologija je oskudna, ali ukoliko se ne liječi kariozan zub, karijes ima tendenciju širenja, te može doci do zapaljenja pulpe, tzv pulpitisa što je praćeno jakim bolovima. Bakterije, uzročnici karijesa, se šire po cijeloj usnoj šupljini ali njihovo širenje može da bude i putem krvi. Svaki pokvaren zub predstavlja fokus, odnosno žarište bakterija, njihovih toksina i metabolita, koji se putem krvi mogu proširiti na udaljena tkiva i organe. Tada zavisno o zahvaćenom organu, dolazi do razvoja simptoma bolesti, ali je teško odrediti uzrok. Studije povezuju infekcije u usnoj šupljini sa infektivnim bakterijskim endokarditisom, miokarditisom, hipertenziom arterialis, reumatoidnim artritisom, dermatološkim oboljenjima kao što je npr. opadanje kose u vidu pečata (alopecija areata). Nema pravila koliki je period potreban da bi došlo do komplikacija. To zavisi od otpornosti organizma. Nekada je za to potrebno godinu ili dve, a nekada je taj period kraći. Ipak, osobe koje imaju oslabljen imunitet, kao i hronični bolesnici podložniji su širenju infekcije. Zato se njima savjetuje da idu češće na kontrole kod stomatologa, ali i kod drugih specijalista“.

dr Diana Budimir
dr Diana Budimir

Imamo pokvaren zub, boli nas i u jednom trenutku prestane da boli. Mnogi smatraju da zub može sam od sebe da prestane da boli, neće da idu da rješavaju taj problem, a to je očigledno velika zabluda odnosno greška?
„Dešavalo se da pacijent navede da ga je zub bolio i da je odjednom prestao da boli. Najveća greška je ukoliko se pacijent odmah po pojavi bola ne javi stomatologu, jer bakterije se putem pulpe dalje šire preko vrha korijena na kost, te se širenje infekcije nastavlja kroz meka tkiva, pa dolazi lokalno do pojave otoka uz veoma jak bol. Nastaje apsces, flegmona, a u neliječenim slučajevima može doći do povišene tjelesne temperature, lošeg opšteg stanja organizma, ali i daljeg širenja infekcije uzrokujući moždani apsces, orbitalni celulitis, trombozu kavernoznog sinusa“.

Često se dešava da nam se slomi zub, da ostane u ustima samo dio ili korijen. Da li, da se izrazi narodski, treba te ostatke vaditi ili ne? Šta se može desiti ako nam u vilici ostane dio zuba ili korijen?
„Karijes ponekad može toliko uznapredovati da potpuno polomi krunični dio zuba, tako da od zuba ostane samo korijen. Stomatolog bi trebao kliničkim pregledom i analizom RTG snimka utvrditi da li se takav zub može liječiti i ukoliko može, potrebno je to uraditi. Ako ne može da se liječi, korijen se mora izvaditi, jer može da predstavlja žarište ( fokus) za nastanak oboljenja drugih organa u organizmu“.
I za kraj kratak savjet. Ako nas zub zaboli bio pokvaren ili ne, šta treba da preduzmemo?
„Preporučuje se redovan pregled kod stomatologa, makar jednom u pola godine, bez obzira da li neki zub boli ili ne boli, jer kada vas zub zaboli tada može biti kasno za njegovo liječenje i mora da se izvadi. Savjet stomatologa pacijentima je da uz pravilnu oralnu higijenu, steknu i naviku da redovno odlaze na kontrolne stomatološke preglede“, zaključila je doktorka Diana Budimir.
Dr stom. Diana Budimir rođena 02. avgusta 1978. godine u Sisku, srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet, odsjek Stomatologija, završila u Banjoj Luci. Više od 13 godina uspješno radi u stomatološkoj struci. Zaposlena u JZU “Zavod za stomatologiju” Banja Luka.
Tekst je nastao u saradnji sa JZU „Zavod za stomatologiju“ iz Banjaluke.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -