NaslovnaSavjetiDr Danilo Vukić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Danilo Vukić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me odgovarao je dr Danilo Vukić, opšti stomatolog iz podgoričke stomatološke poliklinike Vukotić.

Koliko vremena nakon skidanja fiksne porteze treba da se nose ove retencione proteze? Malo mi smetaju, pa bih želela što pre da ih skinem.

Minimalno vrijeme za nošenje ritejnera je jednako vremenu trajanja terapije, ali generalno ritejner se treba nositi što je moguće duže tj. dok Vaš ljekar ne procijeni da nema potrebe za daljom upotrebom istog.

Implantati su mi ugrađeni prije pet godina. Nakon toga sam redovno išao na kontrole gdje mi je stomatolog čistio sve, ali poslednji put mi je kazao da ja nisam vodio računa i da mi se počelo razvijati neko oboljenje na tkivima oko implantata. Da li je to zaista samo moja krivica?

Trajnost protetskog rada na implantima zavisi sa jedne strane od toga kako su urađeni sami implantati i protetika na njima, a sa druge strane od odnosa pacijenta prema održavanju oralne higijene. Oboljenje tkiva najćešće je uzrokovano nekim od ova tri faktora.

Imam kompozitne fasete na prednjim zubima. Da li se one mogu ukloniti i na taj način postići opet pređašnji izgled prirodnih zuba?

Ukoliko su fasete stavljene bez brušenja zuba one se mogu ukloniti i samim tim vratiti zub u prethodno stanje. Ali ako su zubi brušeni stare fasete se moraju zamijeniti novim fasetama.

Zubar mi je lečio dvojku, ali sada nakon toga počela je da me boli jedinica i trojka – može li to biti povezano?

Da bi se utvrdio uzrok bola trebaju se sprovesti dijagnostičke procedure i nakon toga se moze reći da li je problem povezan sa liječenjem susjednog zuba.

Koliki je minimalni broj imlatanta koji moram ugraditi na bezuboj gornjoj vilici da bih imala najmanje osam prednjih zuba jer ne podnosim protezu i već četiri godine se mučim, a nisam u mogućnosti da odradim sve zube.

U tom slučaju na četiri imaplantata u gornjoj vilici moguće je uraditi protetsku nadoknadu koja će vas zadovoljiti u estetskom i funkcionalnom smislu.

Imam 18 godina i impaktirani desni očnjak, stalan zub. Ranije sam nosila neke obične proteze s ciljem da se vilica proširi i napravi mesto za taj zub, a zatim da se spusti u vilicu. Međutim, to nije uspelo i zub je i dalje u gornjem delu gde je i bio. Zanima me sta mogu da uradim povodom toga, da li postoji mogućnost vađenja tog zuba i stavljanje navlake ili bilo čega drugog kako ne bi ostala šupljina u vilici?

Impaktirani zub se može izvaditi hirurškim putem, a ako prostor između zuba postoji može se rešavati kombinacijom hirurške, ortodontske i protetske terapije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -