NaslovnaObavještenjaDr Danilo Đurović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Danilo Đurović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje, na pitanja čitalaca našeg portala odgovara doktor Danilo Đurović iz ordinacije „Đurović“ iz Kolašina.
Zub koji sam popravljala prije par mjeseci me boli na dodir. Koji bi mogao biti uzrok?
„Bol na dodir, na kucanje tj perkusiju ili kod zagrižaja, može biti posljedica viška materijala tj. plombe, jer u tom slučaju dolazi do prevremenog kontakta tog zuba sa zubima suprotne vilice, i on je tada u traumi. U ovom slučaju potrebno je korigovati plombu, otkloniti višak, a sa tim bi vremenom nestao bol tj. uklonila trauma zuba. Sljedeći uzrok, može biti oboljenje zubne pulpe (živca), kao i prisustvo patološkog procesa oko vrha korijena zuba, što je obično vidljivo na RTG snimku zuba. U tom slučaju potrebno je liječenje kanala korijena zuba ili oralno hirurška intervencija. Bol može nastati nakon uklanjanje živca, kao posljedica iritacije okolnog tkiva sa istrumentima. Taj bol nestaje nakon nekolikon dana. Bol može nastati usljed neadekvatno izliječenog kanal, kao hronični proces… U svakom slučaju, bol na dodir je znak kad treba da se javite vašem stomatologu“.

dr Danilo Đurović

Svojevremeno sam povrijedio zub na utakmici i sada je promijenio boju. Kako mogu da riješim problem?
„Kao rezultat pada ili udarca, najverovatnije je došlo do oštećenja zubne pulpe (zubni živac) što zahtjeva endodontsko liječenje. Nakon završenog endodonskog liječenja, boja zuba može se vratiti izbjeljivačima, izradom keramičke ili kompozitne fasete ili brušenjem zuba i izradom keramičke krunice. Dakle, savjetujem da odete do vašeg stomatologa, koji će uz pomoć snimka odraditi liječenje zuba, a kasnije povratiti boju zuba“.
Tokom jela, polomio sma dio zuba. Sada je ostatak zuba počeo da me boli. Koje su mi opcije?

dr Danilo Đurović

„Najčešći razlog loma zuba usljed jela je karijesno destruiran zub ili komad hrane koji je tvrd (ljuspica oraha, lješnjika I sl.). Bol se javlja zato što je otvorena komora živca. Odlaganje odlaska kod stomatologa može dovesti do dodatnih komplikacija na slomljenom zubu. Zato savjetujem brz odlazak kod stomatologa snimak zuba i uz adekvatnu terapiju zub će biti spašen“.
Gornje jedinice kod kćerke su providne, gledajući odozdo ka gore. Šta je razlog tome?
„Prema Vašem opisu, zaključujem da se radi o gubitku zubnog tkiva. Vrlo vjerovatno (mada se bez pregleda i detaljne anamneze ne može sa sigurnošću znati), u pitanju je atricija ili abrazija zuba. Bruksizam (škripanje zubima) je jedan od najčešćih razloga. Postoji dnevni i noćni bruksizam. Zubi se toliko istanje sa nepčane strane i postaju providni, jer gubi se dentinska masa. Terapija ovih stanja na prvom mjestu podrazumijeva otklanjanje uzroka (npr. izrada silikonskog štitnika kod bruksizma) najčešće je potrebno zub restaurirati kompozitnim ispunom (bijelom plombom) ili keramičkom krunicom“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -