NaslovnaSavjetiDr Danilo Đurović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Danilo Đurović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarao stručnjak iz Kolašina dr Danilo Đurović, stomatolog i vlasnik ordinacije PZU OSA Đurović.

Imam 17 godina i imam razmak između zuba i po mojoj proceni mislim da je veći… Da li je moguće navlakama za zube ukoniti taj razmak, ili je potrebno da nosim fiksnu ili mobilnu protezu – koje su Vaše preprouke?

To se zove rastresitost zubnog niza, rastresitost je anomalija obrnuta od zbijenosti – dimenzije zuba su premale u odnosu na dimenzije vilica. Posljedica toga su razmaci (dijasteme) između pojedinih zuba, i tu je jedino pravilno indikovan fiksni aparat, ukoliko su zubi zdravi i normalnog oblika. U nekim slučajevima se prostori zatvaraju protetikom, indikacije za protetiku su razne, dužina nošenja fiksnog aparata kao želja pacijenta, anomalije oblika ili broja zuba itd.

Imam jake bolove, pijem brufen stane, i opet me zaboli. Sve je otpalo i ostao mi je samo koren. Ne znam kako da zauztavim bol, pa Vas molim da mi pomognete.

Potrebno je da se javite stomatologu, problem vašeg bola je najvjerovatije zaostali korijen gdje je potrebno izvaditi isti.

Koliko često se dešava rascementiranje krunice od implanta, i frekvencija istog ako se desi, kao i da li je to pisledica objektivnog ili subjektivnog faktora? Radila sam implant pre dva i po meseca i desio mi se taj peh. Doktor koji je ugradio implante, kao i doktorka koja je radila remont ovde u Crnoj Gori, me uveravaju da je to bezazlen problem i da se to dešava. Ja nisam bila upozorena na tako nešto, RTG nalaz je bio uredan. Molim za pomoć, savet, odgovor.

Veoma je bitno da je implant u redu i da nema nekih komplikacija kao recimo periimplatit koji je najčešći kod implatata. A rascementiranje krunice se jednostavno dešava, samo treba provjeriti uzrok, mala količina ili loš cement, ili traumatska okluzija u predjelu zuba, i dr…

Prije nekih sedam-osam dana sam popravila peticu, dubok karijes ispod plombe nastao tokom trudnoće… Zub me prije nije uopšte bolio, ali nakon te popravke zub kao da je utrnut i povremeno boli kao i desni… Je li moguće da je to od čišćenja od karijesa i bušenja u dubinu ili je po srijedi nešto drugo? Za ponovni odlazak nemam vremena jer trebam roditi svaki čas.

Treba mi malo više informacija u vezi sa bolom. Da li boli na hladno, toplo, koliko traje bol, da li boli spontano, to su nam dodatne informacije koje nas upućuju da li se radi o pulpitisu zuba. Može da se javi posle rada određen bol koji je prolaznog karaktera. U svakom slučaju morate naći vremena da se javite vašem stomatologu.

Imala sam mliječne dvojke, ali kada su ispale, stalne nisu rasle. Na snimku se u korijenu vide te dvojke. Imam 19 godina sada, od snimka su prošle tri godine. Jedinice su mi razdvojene, pa idu trojke. Na osnovu sličnih pitanja i odgovora sam shvatila da će mi trebati aparat da spojim razmak između zuba da bi nastao prostor za mostić ili krunice. Zanima me koliko dugo bih morala da nosim aparatić? I šta će se desiti sa dvojkama koje su u korijenu i da li mogu da stvaraju probleme u budućnosti?

To se zove impakcija zuba. Veoma česta pojava posebno u današnje vreme je potpuna ili djelimična nemogućnost nicanja zuba, najčešće umnjaka, zuba koji se poslednji pojavljuju u ustima (između 18-25 godine zivota). Razlozi za to su nesrazmerna veličina zuba i vilica (nedostatak prostora) ili nepravilan položaj klice umnjaka te nemogućnost njegovog izbijanja zbog nepovoljnog pravca nicanja. Međutim, mogu i drugi zubi da budu u impakciji, kod vas su to gornje stalne dvojke.

Kod vas je indikovano nošenje fiksnog aparata, koji će uz pomoć mini hirurške intervecije obezbjediti izvlačenje vaših stalnih dvojki, naravno ako je položaj dvojki takav da može da se izvuku uz ovakvu vrstu procedure a za to vam je potreban dobar ordodont koji će vam sve objasniti. Ako se odlučite za protetiku, što nije moja preporuka, onda mora da se hirurški izvade dvojke pa tek onda protetika.

Desna gornja trojka mi je pukla još  odavno, ostala je polovina zuba i vremenom se okrunio ceo zub. Sada tek malo viri iz desni i oseti se na dodir jezikom. Sniman je zub i od tad se na tom delu jako crveni, stoji kao neka tek oformljena rana. Sad me je stamota ići kod stomatologa zbog nemarnosti, pa me interesuje koliko to može biti opasno?

U svakom slučaju sa snimkom morate otići kod stomatologa da se vidi šta je to i da li je taj zub za bilo koju vrstu intervencije. Postoji mogućnost da je to absces ili polip gingive, ili da je taj zub, pošto je dosta dugo otvoren, toliko karijesno destruiran da je potrebno njegovo vađenje.

Zanima me imam li gingivitis ako mi ide krv dok čačkam zube i dok ih perem. Krv ide na dva mjesta, između gornjih trojke i četvorke. Može li se liječiti prirodnim putem četkanjem, limunom ili se mora liječiti stomatološki? Ne boli me meso.

Zdravi desni nikad ne krvare na pranje. Vi imate gingivitis za koju je potrebna konsultacija stomatologa. Uzroci mogu biti mnogobrojni, kamenac nalsage, loši i dotrajali ispuni, loše protetske nadoknade, neka organska oboljenja itd.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -