NaslovnaSavjetiDr Cvejanović: Najvažnija stvar kod „All on 6“ koncepta je što se...

Dr Cvejanović: Najvažnija stvar kod „All on 6“ koncepta je što se radi jedna hirurgija

- Advertisement -

Koncept „All on 6“ predstavlja minimalno invazivno protetsko rješenje sa fiksiranim kompletnim zubnim lukom kod bezubih pacijenata. Fiksiranje zubnog luka vrši se šrafljenjem rada na 6 Multi-unit abatmenta povezanih sa šest implanata, koji se ugrađuju posebnom tehnikom koju propisuje ovaj koncept. „All on 6“ je sigurnija i bolja verzija „All in 4“ rada, kod pacijenata sa visokim estetskim i funkcionalnim zahtijevima. Idealno je i najbolje protetsko rješenje za pacijente koji imaju bezubu vilicu i nose totalnu protezu i teško se navikavaju ili imaju samo nekoliko preostalih zuba u vilici.

„Rješavanje bezubosti dijelimo generalno na dva načina – na pokretni i fiksni rad. Najčešće pacijenti žele fiksni rad, a to znači da se privremeno i trajno rješenje ne skida i da je fiksno. Kako bi to u praksi trebalo da izgleda. Pacijent treba da se javi u ordinaciji ili da pošalje 3D ortopan. Na tom sniku ćemo vidjeti koliko je široka kost, gdje se nalaze sinusi i onda ćemo procijeniti da li ima uslova za fiksni rad koji najčešće radimo i zove se „All on 6“. Stavljamo šest implanata i kasnije 12 keramičkih krunica. Kada nemamo tu mogućnost, kada je veliki sinus, onda se stavljaju dva implanta ukoso i dobijemo rješenje koje se zove „All on 4“. Istio je princip, isti je koncept, samo imamo četiir implanta gdje su dva pod specijalnim uglom i kasnije predajemo definitivan keramički rad“, objašnjava doktor srđan Cvejanović.

Za definitivan rad, savjetuje se čekanje od najmanje četiri do šest mjeseci za gornju i tri do četiri mjeseca za donju vilicu, što najviše zavisi od stabilnosti implanata.
„Važno je da se kod fiksnog rada razumije da se sve dijeli na privremeni i trajni rad. Ako pacijentiu dođe sa 3D ortopanom i ako su dobri uslovi, on će odmah, nakon vađenja, recimo, gornjih zuba dobtin šest implantata. To se radi u jednom danu, traje par sati i odmah će na tih šest implantata da se uzme otisak, kako bi mu se napravio privremeni plastični rad koji će mu da se ušrafi u implant. To će da nosi četiri mjeseca, nakon čega će doći da mu se umjesto plastičnih zuba napravi keramički titanijumski rad koji će mu, takođe, biti ušrafljen. Najvažnija stvar kod „All on 6“ koncepta je što se radi jedna hirurgija – jedna ugradnja implantata, jedan otok, jedan bol. Nakon toga samo odšrafljujemo i ušrafljujemo razne probe da bi pacijenti dobili fiksni rad“, zaključio je doktor Cvejanović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -