Dr Charles A. Picchioni: Prevencija karjesa i raskid sa lošim navikama kod djece

  Autor: dr Charles A. Picchioni, D.M.D., P.C

  Propadanje zuba je progresivna bolest koja rezultira interakcijom bakterija koja se prirodno javlja na zubima i šećerima u svakodnevnoj ishrani. Šećer uzrokuje reakciju bakterija stvarajući pri tom kiseline koje razgrađuju minerale u zubima, formirajući šupljinu.

  Stomatolozi uklanjaju propalo tkivo i popunjavaju zub koristeći različite punjenja, vraćajući zub u zdravo stanje. Oštećenje nerva može biti posledica ozbiljnog propadanja i može zahtijevati postavljanje krune (kruna je poput velikog punjenja koja može pokriti zub, čineći je jačim ili pokrivajući ga).

  Izbjegavanje nepotrebnog propadanja zahtijeva strogo pridržavanje režima oralne higijene: četkanje i čišćenje kloncem dva puta dnevno, redovne kontrole kod stomatloga, kontrola ishrane i tretiranje fluorida. Praktikovanjem, odnosno vođenjem dobre higijene izbjeći ćete propadanje zuba i eventualno skupe tretmane.

  Ispuni (zalivanje fisura)

  Kanalići na zagriznoj površini, posebno stražnjih zuba, izuzetno su teški (ako ne i nemogući) za očistiti od bakterija i hrane. Bakterije u dodiru sa hranom formiraju kiseline i razbijaju zubnu gleđ, uzrokujući stvaranje šupljina.

  Zubni ispuni štite ove površine – zaptivanjem šupljina i kanalića, sprečavamo zadržavanje bakterija i čestica hrane u ovim područjima. Materijal od kojeg se ispuni prave su smole koje se obično primenjuju na stražnjim zubima, molarima i premolarima i područjima sklonima stvaranju šupljinama. Njihov vijek trajanja je nekoliko godina, ali ih tokom redovnih kontrola, uvijek ih treba dodatno pregledati.

  Fluorid

  Fluorid je supstanca koja pomaže zubima da postanu jači i otporni na propadanje. Ukoliko redovno pijete vodu obogaćeno fluoridom i održavate oralnu higijenu četkicom i koncem, znatno ćete smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

  Stomatolozi mogu procijeniti nivo fluorida u primarnom izvoru pitke vode i preporučiti suplemente fluorida (obično u tabletama ili kapljicama), ako je potrebno.

  Sisanje palca

  Sisanje palca je prirodni refleks koji opušta bebe i malu djecu. Djeca koja su “uporna” sa sisanjem palca prestaju tek u trenutku kada stalni prednji zubu krenu da niču, ali sa ovom lošom navikom obično se prestaje u periodu između druge i četvrte godine života. Ako se sisanje palca nastavi nakon nicanja stalnih zuba to može prouzrukovati nepravilan rast zuba i njihovo pomjeranje iz idealne okluzalne linije. Ako kod vašeg djeteta primijetite produženo i/ili energično sisanje palca, razgovarajte sa stomatologom.

  Evo nekih načina da pomognete vašem djetetu da prestane sa sisanjem palca:

  • Nemojte prekoravati dijete kada sisa palac, umjesto toga pohvalite ga kada ga ne sisa
  • Fokusirajte se na eliminaciju uzroka anksioznosti – sisanje palca je okidač za udobnost koji pomaže djeci da se nose sa stresom ili neugodnošću
  • Hvalite ih kada se u ternucima anksioznosti uzdrže od navike
  • Postavite zavoj na palcu ili čarapu na ruci noću

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.