NaslovnaPitanja čitalacaDr Bojana Zorić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Bojana Zorić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila doktorka Bojana Zorić iz ordinacije “Dr Jelić” iz Bijeljine.

Željela bih da stavim fasete, pa me zanima da li je svako kandidat ili moraju da se ispoštuju određeni uslovi?
“Ne, nije svako kandidat za fasete. Stomatolog nakon kliničkog pregleda pacijenta odlučuje da li je taj pacijent kandidat za fasete, što prvenstveno zavisi od oralne higijene koja mora da bude besprekorna. Fasetama se ne može postići estetika ukoliko pacijent ima nepravilan raspored zuba (ortodontske anomalije)”.

- Advertisement -
Dr Bojana Zorić (Foto: drjelic-dent.com)

Iznad gornje trojke mi se pojavila kvržica veličine zrna kukuruza. O čemu bi moglo da se radi?
“Vjerovatno se radi o patološkom procesu iznad korijena zuba, što se treba potvrditi rendgenskim snimkom tog zuba. U koliko se ispostavi da postoji patološka promjena, zub se mora endodonski liječiti („Izvaditi živac“),tj ukloniti patološki izmijenjeno tkivo unutar kanala korijena. Nekad je potrebno pristupiti i hiruškoj intervenciji (Apikotomija) da bi se uklonio taj proces iznad korijena zuba”.

Popravio sam donju četvorku prije nedelju dana. Sada mi taj zub reaguje na hladno. Šta bi mogao biti uzrok?
“Uzrok može biti da je karijes (kvar) bio duboko, blizu živca. Ukoliko nakon deset dana bol ne prestane javiti se stomatologu koji će se najčešće odlučiti da „izvadi živac“.

- Advertisement -

Izbjeljivala sam zube prije tri mjeseca. Da li bih mogla da ponovim proceduru ili je potrebno da se sačeka još malo vremena?
“Procedura je potpuno bezbjedna kada se radi pod kontrolom stomatologa. Nakon bijeljenja obavezna je aplikacija fluorida fisoke koncentracije kao zaštita zuba , da se dodatno ojača zubna struktura. Bolje bi bilo ipak sačekati šest mjeseci do godinu dana od posljednjeg bijeljenja”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -