fbpx
NaslovnaSavjetiDr Bojan Stevanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Bojan Stevanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarao dr Bojan Stevanović, stručnjak opšte stomatologije i vlasnik stomatološke ordinacije Dentic iz Niša.

Da li kao trudnica smijem ugraditi implantat? Nedavno sam saznala da sam u trećem mjesecu trudnoće, a već mi je zakazana ugradnja. Šta da radim, da li da odložim proceduru za posle porođaja i kako da do tada nadomjestim nedostajući zub?

Najkraći odgovor bi bio da trudnoća nije bolest, možete. Da malo pojasnim… Kako Vam je intervencija zakazana, uzeću za istinito da su sva rentgen snimanja obavljena, te se neću osvrtati na zračenje kao faktor rizika u trudnoći. Ukoliko je trudnoća uredna, ako ne uzimate nikakvu terapiju kako zbog drugog stanja tako i/ili zbog nekog sistemskog oboljenja ukoliko postoji, onda nema rizika ni po Vas niti po bebu, da se bilo koja stomatološka intervencija odradi.

Ukoliko postoji makar mali rizik, uz konsultaciju sa lekarom koji trudoću vodi, doći ćete do zaključka da li će se potrebna intervencija stomatologa odložiti ili neće. Ukoliko to bude slučaj, postoji nekoliko rešenja za nadoknadu nepostojećeg zuba u smislu mobilne akrilatne proteze-žabice (proteza koju morate izvaditi iz usta kako bi održavali higijenu iste, proteza koja ne zahteva bilo kakvu intervenciju na postojećim zubima), ili privremenog mosta (neophodno je postojanje susednih zuba oko mesta gde zub fali) najčešće izrađenog od kompozita uz minimalno “oštećenje” susednih zuba u smislu nagrizanja gleđi kako bi se most fiksirao (kada se ukloni, reminaralizacijom gleđ se obnovi bez oštećenja).

Uživajte u trudnoći!!!

Možete li mi malo približiti proceduru podizanja sinusa? To je u mom slučaju neophodno zbog ugradnje implantata, a zvuči mi nekako strašno.

Sinusu koji se „podiže“ se zapravo na račun povećavanja debljine kosti između njega i usne šupljine, smanjuje zapremina. Kako bih Vam što jednostavnije približio proceduru i njenu neophodnost pokušaću da budem slikovit. Zamislite tri kutije različite visine, naslagane jednu na drugu. Neka srednja bude najtanja. Počev od donje-prostor gde će biti nova zubna krunica, preko srednje-koštana stuktura koja ujedno čini i pod sinusa ondonsno treće kutije. Da bi se implant ugradio neophodno je da srednja kutija, u Vašem slučaju, ima veću visinu. Povećanje visine se postiže na račun smanjenja iste u trećoj kutiji-sinusu. Bez detaljnog zalaženja u domen oralne hirurgije, ono što je za Vas bitno, u smislu šta očekivati u toku intervencije je nekliko stavki… Procedura je bezbolna jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. U zavisnosti od situacije u ustima, hirurg će odrediti mesto na kome će odići sluzokožu sa kosti, napraviti otvor te kroz njega u sinus ubaciti granule veštačke kosti. Da bi se granule fiksirale, u sinus će se ubaciti balon koji će ih svojim pritiskom zadržati na željenom mestu, kada svoj zadatak završi, balon se uklanja.

U nadi da sam zvuk “strašnoće” malo utišao, srdačno Vas pozrdavljam!

Moj sin se plaši zubara. Jako je mali, ima svega četiri godine i do sada čak nije imao ni neke veće intervnecije, jer ga ja vodim na kontrolne preglede. Da li postoji nalin da mu razbijem taj strah od stomatolga jer se ja plašim šta će tek biti kad bude morao da popravlja ili liječi neki zub?

Stomatološke intervencije, kako za decu tako i za odrasle, jesu najblaže rečeno neprijatne. Pohvalno je što dete redovno vodite na kontrolne preglede, to je jedan od koraka ka prihvatanju buduće intervencije bez straha. Dete se kroz takve posete upoznaje sa opremom koju stomatolog koristi na slikovit, detetu prijemčiv način (zavisi od strpljenja, želje i mašte lekara). Pričati i objasniti detetu pre same kontrolne posete ili intervencije o tome šta ga očekuje je imperativ. Možete sa detetom odgledati neki od animiranih filmova u kome dečiji junaci idu u posetu stomatologu (npr. Pepa Prase). Takođe, nije loše da dete povedete sa sobom kada ste vi pacijent, kako bi videlo da stomatološka intervencija može da se odigra u prijatnoj atmosferi. Možete se kući igrati zubara tako što ste vi pacijent, a dete zubar koji će Vam izbrojati zube, kasnije zamenite uloge. Uvek zakažite posetu stomatologu kada je dete odmorno. “Budi dobar da ne primiš injekciju…”; “Nemoj da jedeš toliko slatkiša vodiću te kod zbara pa ćeš da plačeš…” su, na žalost, česte rečenice kojima se roditelji služe u komunikaciji sa decom, što ne bi trebalo da bude način vaspitavanja. Ipak, koliko od vaše pripreme deteta, ponašanje deteta u ordinaciji u velikoj meri zavisi i od stomatologa kod kojeg odlazite, roditelj-stomatolog u dečijoj stomatologiji bi trebalo da čine tim. Zubari su vaši drugari, te nađite lekara kojeg će dete zaista tako doživeti.

Da li često izbjeljivanje može da dovede do oštećenja gleđi?

Intervencija o kojoj pišete je iz oblasti kozmetske stomatologije. Često se u praksi dešava da se zbog  nametnutih “Hollywood” standarda poimanja lepote pretera ili čini organizmu nešto što nije potrebno. Postoji nekoliko indikacija kada je izbeljivanje zuba opravdana intervencija (pregledom u ordinaciji vaš lekar će vam reći da li ste ili niste kandidat za izbeljivanje te kakav efekat će to imati na boju zuba u odnosu na boju pre izbeljivanja). Procedura se izvodi nanošenjem agresivnih supstanci na površinu zuba i njenim dejstvom na površinska i dublja zubna tkiva. Korišćena supstanca prodire kroz najpovršniji sloj zuba – gleđ i vrši razlaganje krupnih, tamnih organskih molekula geđi i dentina (zubno tkivo ispod gleđi). Što su ti molekuli sitniji oni su svetlije boje. U jednom momentu dolazi do „tačke zasićenja“ gde su svi molekuli bezbojni i beljenje više nije moguće. Ukoliko se tretiranje zuba nastavi doći će do razlaganja organskih molekula i do pojave mikropukotina na gleđi. Dakle, učestalo izbeljivanje nije preporučljivo. Izbelite zube, ukoliko stomatolog odobri, ali se i igrajte kontrastom… svakako će zubi izgledati svetliji ukoliko usne namažete tamnijim karminom (savet za osobe ženskog pola)…

Nadomješten mi je polomljeni zub u frontu i interesuje me da li će on vremenom da ispane i da se polomi. Nisam baš povjerljiv prema tim materijalima jer mi izgledaju krto – čak me je strah da jako zagrizem na tom mjestu.

Na žalost, na osnovu Vašeg pitanja ne mogu da Vam dam adekvatan odgovor. Sledeći put budite precizniji. Čime je zub nadomešten, da li je prelomljeni deo nadomešten plombom, da li je u pitanju krunica (navlaka), da li je zub živ ili nije, da li postavljen kočić u kanal korena zuba ili nije, da li je zub izvađen i nadomešten implantom, mostom na susednim zubima… Ono što mogu da Vam kažem jeste da je cilj restauracije ma kakvog defekta zuba potpuni povratak svih funkcija, koje zdrav zub ima, u stanje pre restauracije. Često se, u nedostatku materijalnih sredstava pacijenata, događa da se uz objašnjenje lekara, a na zahtev pacijenta, jedna (najčešće estetska) funkcija favorizuje nad ostalim. Ukoliko je lekar koji je nadoknadu radio, ispoštovao sve principe (odnos sa susednim zubima, sa zubima naspramne vilice, u svim pokretima…) ne bi trebalo da imate strah od njegovog lagodnog korištenja. Morate imati na umu da sve, pa i stomatološki materijali koji se koriste imaju svoj vek trajan, stoga nije isključeno da ćete u nekom trenutku morati da odradite reparaciju ili zamenu nadoknade. Do tada, zaboravite da imate nadoknadu već se ponašajte kao da je zub zdrav.

Moja djevojčica od tri godine ima tek pet iznikih zuba. Da li je to normalno ili da je povedem kod zubara?

U uzrastu od tri godine, dete bi trebalo da ima iznikle sve mlečne zube. Vreme nicanja zuba kojeg se držimo je samo prosek. Ipak, savetujem da posetite pedodonta ili ortopeda vilica koji će na osnovu dodatnih analiza utvrditi razlog okasnelog nicanja. Često su genetski faktori oni koji imaj presudnu ulogu u vremenu, ali i u broju zuba koji niču (mlečnih zuba ima 20, postoji mogućnost da ih ima manje ili više, ne tako često) pa se možete “raspitati” kod Vaših rodetelja kako su i u kojoj dobi Vaši mlečni zubi završili nicanje.

Posetite stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -