fbpx
NaslovnaSavjetiDr Bojan Miladinović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Bojan Miladinović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarao je dr Bojan Miladinović, stomatolog odrinacije VDental sa sjedištima u Budvi i Podgorici.

Jedan prednji zub mi se preklapa preko drugoga, a želio bih to riješiti možda operacijom ili umetanjem novog zuba – koje su mi opcije otvorene? Jer za aparatić nikako nisam zbog samo jednog zuba.

U Vašem slučaju radi se o anomaliji položaja zuba. Savjetujem Vam da posjetite specijalistu ortodoncije koji će uraditi pregled i procijeniti da li, pored ovoga što navodite, postoje još neke indikacije za postavku ortodontskog aparata (kao što je npr. tjeskoba zubnog niza). Ukoliko niste za ortodontsku terapiju, problem položaja ovog jednog zuba možete riješiti protetskom terapijom, tj. Izradom zubne krunice ili fasete.

Upaljen mi je zub i doktor mi je dao antibiotik da pijem da prođe upala. Upala se nije smanjila, ali me interesuje da li stomatolog može da mi probuši gnojnu kesu da mi brže otok spadne?

Antibiotska terapija je neophodna. Pored toga, neophodno je otvoriti zub uzročnik kako bi se drenirao gnojni sadržaj. Poželjno je, ukoliko je to moguće, uraditi inciziju (kako navodite probušiti gnojnu kesu) i na taj način takođe izdrenirati gnojnu kolekciju. Na stomatologu je nakon toga da procijeni da li je zub za vađenje ili se može sačuvati endodontskom ili hirurškom terapijom.

Ćerkica mi je popravila zub, ali živac je uništen, ostao otvoren i ne boli je. Međutim, zub joj je sada natekao, vjerovatno od hrane – mi smo joj čačkali zubić, ali otok ne prolazi. Ona se izuzetno boji zubara, postoji li mogućnost da se to stanje sanira bez odlaska kod stomatologa.

Predpostavljam da je riječ o mliječnom zubu. Kada mliječni zubi dođu do ovog stadijuma neophodno je zub uzročnik ostaviti otvoren kako bi se gnojni sadržaj drenirao i propisati antibiotike. Često se dešava da se zub opet zatvori, najčesće hranom. Zato je neophodno da opet odete kod stomatologa kako bi on uradio drenažu i eventualno opet propisao antibiotik, ukoliko je potrebno.

Upravo iz ovog razloga je veoma bitno da se i mliječni zubi održavaju zdravima i na vrijeme saniraju, jer moraju ostati u ustima sve do nicanja stalne denticije.

Moram da izvadim gornju četvorku, peticu i šesticu – šta mi vi predlažete, kako da nadoknadim te zube? Za implante trenutno nemam novca, ali me ipak interesuje šta bi ste mi preporučili?

Za Vas je u svakom slučaju neophodna protetska terapija. Apsolutno najbolje rješenje jesu implanti i izrada protetske nadoknade (mosta) na tim implantima.

U ovom slučaju se ne diraju susjedni zubi. Naravno, da bi se planirala ovakva terapija neophodno je odraditi 3D snimak i procijeniti da li postoje uslovi za postavljanje implantata, kao i procijeniti stanje preostalih zuba i generalno stanje usne duplje.

Pored ovoga, zube koje morate izvaditi možete nadoknaditi mostom, tako sto će se susjedni zubi izbrusiti i oni će poslužiti kao nosači mosta. Na stomatologu je da procijeni u kakvom su stanju ti zubi nosači, da li je potrebna njihova predhodna priprema i koliko će nosača biti uključeno.

Imam 19 godina i godinama nosim fiksnu protezu da bih vratio zube koji su migrirali. Interesuje me koliko traje ta terapija jer proteza počinje da mi smeta, ali ne bih volio da je skinem i ostavim krive zube?

Trajanje ortodontske terapije zavisi od više faktora: vrste anomalije,starosti pacijenta itd. Prosječno ortodontska terapija traje od jedne i po do tri godine. Neke manje anomalije se mogu ispraviti i ranije. Za vrijeme trajanja terapije neophodno je da redovno odlazite na kontrolne preglede.

Savjetujem Vam da posjetite svog ortodonta kako bi Vam predočio o kakvoj se anomaliji radi i koliko je neophodno da terapija traje.

Da li izbjeljivanje zuba može da se radi nakon operacije umnjaka? Moram da putujem i bijeljenje moram završiti što prije.

Preduslov za bijeljenje zuba je dobro oralno zdravlje. Samo sanirani i zdravi zubi se mogu bijeliti. Jedan od razloga za odlaganje bijeljenja zuba jesu i nedavne hirurške intervencije u usnoj duplji. Procedura se odlaže do potpunog zarastanja tkiva.

Ako vam se žuri,savjetujem Vam da stomatolog uradi folije za bijeljenje,tako da ih imate kod sebe,pa kada rana nakon vađenja zaraste možete početi sa bijeljenjem.

Pojavio mi se veliki plih iznad gornje petice i šestice koji je pukao i izašla je velika količina gnoja. Mislila sam da će se povući ceo plih, međutim ostao je malo manji iz koga kad pritisnem izlazi krv. Trenutno nisam u mogućnosti da idem kod zubara zbog finansijskih problema, a nemam knjižicu. Imam 17 godina. Zubar mi je rekao da u ovakvim prilikama pije antibiotik palitrex. Zanima me da li će se taj plih povući?

Neophodno je da posjetite stomatologa. Uzroci te gnojne kolekcije mogu biti različiti. Mora se dijagnostikovati tačan uzrok i pristupiti terapiji. Dreniranjem svakako olakšavate sebi simptome, ali do konačnog izliječenja ne može doći bez adekvatne terapije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -