Dr Bojan Kostić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Ove sedmice na vaša pitanja odgovarao je dr Bojan Kostić, stomatolog i vlasnik beogradske ordinacije Belgradent.

  Pre nedelju dana sam popravila peticu, dubok karijes ispod plombe nastao tokom trudnoće. Zub me ranije nije bolio, ali nakon popravke zub kao da je utrnut i povremeno boli kao i desni. Je li moguće da je to od čišćenja od karijesa i bušenja u dubinu ili je posrijedi nešto drugo? Za ponovni odlazak nemam vremena jer se mogu poroditi svaki čas.

  Razlozi za ovakve tegobe mogu biti različiti i jako je teško pa skoro i nemoguće samo na osnovu Vaših simptoma odrediti pravi uzrok ili uzroke. Sama preparacija, odnosno čišćenje karijesa, ukoliko je on dubok, može dovesti do nadraživanja pulpe (živca) te se može javiti bol u narednim danima. Takođe, može biti i reakcija na neki materijal postavljen na zub, takozvana preosetljivost koja nije tako retka kod belih plombi sa neadekvatnom podlogom. Ukoliko je u pitanju gornji zub moguće je da su senzacije posledice neke prehlade odnosno upale sinusa. Ovo su sve samo neke od mogućnosti, ali bez pregleda i dijagnostike u ordinaciji nemoguće je reći šta je zapravo uzrok vaših problema. Svakako je pravo rešenje da se obratite vašem stomatologu, koji tačno zna šta je na zubu do sada rađeno, kako bi vam rešio postojeći problem.

  Nosim fiksnu protezu na gornjoj vilici i javilo mi se podizanje desni na jednoj jedinici. Stvara mi bol prilikom čišćenja (mekom curaprox cetkicom), a ne znam da li bih ikako mogao da ublazim bol ili da ga u potpunosti suzbijem. Da li će to stvoriti još veće probleme? Da li ima neko rešenje za ovaj problem?

  Povlačenje desni, odnosno nastanak recesija, kao i napredovanje već postojećih recesija nije tako retko u toku ortodontske terapije fiksnom protezom. Primena jakih sila i otežana oralna higijena glavni su uzroci ovog problema. Jedino pravo rešenje ovog problema je hirurško, nakon završene ortodontske terapije (nošenja fiksne proteze). U međuvremenu možete koristiti posebne paste za zube koje smanjuju osetljivost zuba (Sensodyne Rapid Relief, COLGATE® SENSITIVE PREVENT & REPAIR, Crest's Sensi-Repair itd.) na mestima gde su se desni povukle kako vas zubi ne bi boleli i kako biste mogli adekvatno da čistite četkicom ta mesta.

  Da li je za zube štetno ako ih poliram svaka dva ili tri meseca?

  Profesionalno uklanjanje naslaga sa zuba od strane stomatologa u stomatološkoj ordinaciji nikako ne može biti štetno za vaše zube. Redovno čišćenje zuba kako kod kuće tako i u ordinaciji pomaže očuvanju zdravlja celih usta, odnosno pre svega vaših zuba i desni.

  Zanima me koliki otpilike može ili mora da bude razmak izmeđi zuba da bi se mogle staviti kompozitne fasete?

  Razmak između zuba nije neophodan kako bi se postavile fasete. Razmak između zuba, ukoliko postoji, se može naravno zatvoriti fasetama. Ukoliko razmaci postoje to donekle olakšava samu proceduru i mogu se raditi takozvane “no prep” fasete, odnosno faste sa minimalnom pripremom na zubima. Svakako, pravo rešenje za Vas će biti pronađeno u konsultaciji sa Vašim stomatologom u skladu sa Vašim željama i mogućnostima struke.

  Koliko otprilike traje tretman nadogradnja kočićem i kolika je trajnost te nadogradnje?

  Izrada nadogradnje, odnosno nadoknada izgubljenog kruničnog dela zuba može biti urađena, u većini slučajeva, na dva načina. Prvi način je direktno u stomatološkoj ordinaciji uz primenu posebnih, fabrički gotovih, fiberglas kočića i kompozitnih materijala. Ovakva intervencija traje oko 45min i završava se u jednoj poseti. Drugi način je kada je potrebno nadogradnju napraviti od metala u celosti. Tada u prvoj poseti stomatolog pravi model te nadogradnje od neke vrste plastike, a potom taj model šalje u stomatološku tehniku da bude izliven od metala. U narednoj poseti, nakon dan ili dva, ta metalna nadogradnja (koja je izlivena u stomatološkoj tehnici) se cementira na zub. Ovaj način traje oko 45min u prvoj i oko 20min u drugoj poseti. Generalno govoreći nadogradnje nemaju neki ograničen rok trajanja, već trajnost zavisi od konkretnog slučaja, a neku okvirnu procenu će vam dati stomatolog prilikom pregleda. Važno je napomenuti da svaki od ova dva načina ima svoju indikaciju kada se primenjuje, a to će vam Vaš stomatolog preporučiti u skladu sa Vašom situacijom.

  Nakon vađenja umnjaka bilo potrebno je bilo da se izvadi i zub koji bio do njega. Sada se deo tkiva povukao tako da je deo korena sledeceg zuba ogoljen i vrlo bolan. To se desilo nakon nekog vremena, pa me interesuje da li postoji i neki način de se to sanira.

  Trebalo bi napraviti pregled i pogledati snimke pre i posle vađenja zuba da se vidi kakav je defekt, odnosno gubitak kosti nastao nakon vađenja zuba. U zavisnosti od veličine tog defekta trebalo bi razmisliti, uz konsultaciju sa specijalistom parodontologije, o eventualnoj hirurškoj intervenciji kako bi se taj defekt nadoknadio i ogoljeni koren zuba ponovo prekrio desnima.

  Kako se može riješiti velika upala zubnog mesa i da li je to moguće u kraćem periodu?

  Kraće vreme je vrlo relativan pojam. Za nekoga to mogu biti sati, za nekog dani, meseci itd. Rešavanje ovakvih problema počinje se identifikacijom uzroka upale zubnog mesa odnosno desni. U zavisnosti od uzroka zavisi i vreme terapije. Kod jakih upala najčešće su potrebne nedelje pa čak i meseci kako bi se zdravlje desni dovelo na zadoljavajući nivo. Nekada je potrebno primeniti i hirurške zahvate kako bi se postigao cilj. Tek nakon pregleda može se okvirno reći plan i vreme trajanja terapije pa je svakako preporuka da se što pre javite stomatologu kako bi lečenje moglo da počne.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.