fbpx
NaslovnaSavjetiDr Blažo Mišeljić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Blažo Mišeljić odgovara na pitanja čitalaca

Ove nedelje, u rubrici pitanja čitalaca, naš gost je bio doktor Blažo Mišeljić iz ordinacije „Stomatologija Mišeljić“ iz Bijeljine.
Donja četvorka me boli samo kada jedem, odnosno švaćem hranu na tu stranu. Ne boli me na dodir, niti na toplo ili hladno. Šta bi mogao biti uzrok?
„Bol koji se javlja prilikom jela ili zagriza je u najvećem broju slučajeva posljedica širenja infekcija van kanala korijena u okolni prostor oko vrha kanala korijena. Bol na pritisak se javlja i kod parodontopatije kada se parodontalni džepovi oko zuba napune gnojnim eksudatom. U svakom slučaju bol neće proći sam od sebe, potrebno je da se javite stomatolog. Što se prije javite, manje se komplikacije sa zubom biti“.

dr Blažo Mišeljić

Nedostaje mi nekoliko zuba i želio bih da ugradim implantate. Zanima me da li je postupak, odnosno procedura ugradnje bolna?
„Implant se hirurškim postupkom ugrađuje u viličnu kost. Sam postupak ugradnje je relativno brz i traje oko 15 minuta. Postupak je potpuno bezbolan, jer se izvodi pod lokalnom anestezijom.
Prije par dana, prilikom jela, ispala mi je plomba iz zuba. S obzirom da sam u inostranstvu, zanima me da li mogu da čekam do povratak kući da riješim taj problem ili moram odmah da reagujem da ne bi došlo do većih problema (da se zub polomi…)
„Definitivno je najbolje da odmah posjetite stomatologa, da ne bi došlo do većih problema. Najbolje bi bilo da se odmah postavi definitivni ispun ili ako niste u mogućnosti da privremeno sanirate zub do vašeg povratka“.

dr Blažo Mišeljić
- Advertisement -

Je li uklanjanje zubnog kamenca bolno?
„Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima kamenac, plak ali i pigmentacije od hrane i pušenja. Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje potrebu raznih instrumenta koji uklanjaju naslage sa zuba. Tretman se obično izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana može se javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -