fbpx
NaslovnaSavjetiDr Andrija Konstantinović: Sve o radu u opštoj anesteziji kod osoba ometenih...

Dr Andrija Konstantinović: Sve o radu u opštoj anesteziji kod osoba ometenih u razvoju

- Advertisement -

Piše: Dr Andrija Konstantinović

anestezija1Rad u opštoj anesteziji u okviru stomatološke prakse opravdan je i uglavnom se planira za sanaciju i zbrinjavanje zuba i patoloških promjena lokalizovanih u koštanom tkivu gornje i donje vilice kod djece i osoba ometenih u psihičkom i motoričkom razvoju sa posebnim potrebama, koja zbog svog osnovnog oboljenja nisu u stanju da sarađuju sa terapeutom na bilo koji drugi način.

Ako postoji mogućnost minimalne saradnje pregleda pacijenata i radiološke dijagnostike (ortopan snimak) prije intervencije poželjno ga je uraditi jer će olakšati planirane intervencije.

Nakon pretraga koje se tiču opšteg zdravstvenog stanja i potvrde anesteziologa (saglasnost anesteziologa o mogućnosti uvođenja pacijenta u opštu anesteziju) planira se intervencija u kojoj će biti obuhvaćeno konzervativno i hirurško liječenje u usnoj duplji.

Termin se zakazuje u zavisnosti od hitnosti. Obično jednom nedeljno i na kraju radne nedelje na klinici je rezervisan termin za rad u opštoj anesteziji (iskustvo sa klinike za oralnu hirurgiju na VMA u Beogradu).

Neposredno pred intervenciju priprema se hirurška sala u kojoj se pored stola ili stolice nalazi i aparat za opštu anesteziju.

Anesteziološki tim čine ljekar specijalista anesteziolog i tehničar koji distribuira i obezbjeđuje snabdijevanje organizma medikamentnom terapijom koju arbitrira anesteziolog.

operaciona sala1

Pacijent dolazi u pratnji, priprema se u sobi za pripremu i pristupa se uvođenju u opštu anesteziju. Uvijek kada je moguće pacijent se nazotrahealno intubira. Ukoliko to nije moguće radi se orotrahealna intubacija pa se tubus pažljivo pomjera u toku rada sa lijeve na desnu stranu.

Kad se pacijent uvede u opštu anesteziju priprema se operativno polje po svim principima asepse i antisepse. Sledeći korak je tamponada orofarinksa, kako bi se preduprijedila mogućnost aspiracija stranog sadržaja u disajne puteve.

Uglavnom postoje dva stomatološka tima koja su pripremljena po principima rada u sterilnim uslovima, od kojih jedan vrši konzervativno i endodonsko zbrinjavanje zuba, koji su planirani da ostanu u vilicama.naytrahealni tubus

Kad se završi ova etapa drugi tim koji se sastoji od ljekara specijalista oralne hirurgije i njegovog asistenta hirurški zbrinjava zube i eventualne patološke promjene u kosti donje i gornje vilice.

Tu podrazumijevamo ekstrakcije zuba, gangrenoznih i zaostalih korjenova, ekstrakcije cista, ekstrakcije impaktiranih i prekobrojnih tipičnih i atipičnih zuba koji izazivaju bolni sindrom.

Ako ima potrebe za ušivanjem rana to se radi resorptivnim koncem koji se sam razgrađuje nakon određenog vremena.

Nakon urađene intervencije uklanja se tamponada orofarinksa i pacijent se budi, te usmjerava u jedinicu za praćenje na određeno vrijeme, uz prethodno primljenu antibiotsku terapiju. Ako ne postoje rane postoperativne komplikacije pacijent se istog dana može otpustiti iz bolnice.

Autor je specijalista oralne hirurgije

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -