Naslovna Savjeti Dr Alma Đerzić Imamović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Alma Đerzić Imamović odgovara na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Alma Đerzić Imamović iz ordinacije „Dental Centar Alma“ iz Tuzle.

Koliko često može da se vrši poliranje zuba?
„Poliranje zuba ne oštećuje caklen, jer se u postupku poliranja koriste polir paste koje su abrazivne i uklanjaju pigmentacije od hrane i pića, ali ne uklanjaju površinski sloj gleđi. Takođe, poliranje “pjeskarenjem” ili tzv “AirFlow” nije štetno za gleđ“.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Primijetila sam u posljednje vrijeme da mi desni krvare kada perem zube. Ne dešava se to kod svakog pranja zuba, već je „razmak“ po nekoliko dana. Koji bi mogao biti razlog za to?

„Razlog da desni krvare periodično može imati uzrok u hormonalnim promjenamakod žena, koje se dešavaju tokom mjeseca. Ukoliko se krvarenje javlja svakih par dana, razlog mogu biti naslage i bakterije koje se nakupljaju u gingivalnim “džepovima” i koje izazivaju iritaciju desni. Potrebno je pored pranja zuba četkicom i zubnom pastom, redovno koristiti i intradentalne četkice i zubni konac, pomoću kojih se uklanja plak sa dijelova zuba koje nije moguće očistiti četkicom. Takođe, protetske nadoknade (mostovi i krunice) koji su izrađeni od metalokeramike, često izazivaju hroničnu iritaciju zubnog mesa koje onda povremeno krvari“.

Koja proteza, fiksna ili mobilna bolje ispravlja zube?
„I mobilni i fiksni ortodontski aparatići ispravljaju zube. Razlika je u tome što se mobilnim aparatom pomjeraju zubi ali se i stimuliše razvoj vilica kao i njihov međusobni odnos. Zbog toga se mobilni aparati moraju nositi samo u periodu rasta i razvoja. Fiksnim aparatom se pomjeraju zubi, ali se ne može uticati na oblik vilica“.

dr Alma Đerzić Imamović
Dr Alma Đerzić Imamović (Foto: Facebook/Dental centar Alma

Često imam problema sa upalom desni. Na koji način mogu da riješim taj problem?

„Potrebno je napraviti detaljan pregled zuba, ispitati prisustvo gingivalnih “džepova”, napraviti Panoramix snimak vilica kako bi se vidjelo stanje “ispod zubnog mesa”. Takođe je potrebno uklanjanje tvrdih i mekih zubnih naslaga. Neka hronična oboljenja kao npr. dijabetes je često praćeno krvarenjem desni. Potrebno je pregledati i eventualne protetske nadoknade u ustima, razgovarati o pacijentovim navikama u održavanju oralne higijene i tek nakon toga se može govoritio uzročniku koji dovodi do upale desni“.

- Advertisment -

POPULARNO

Žvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge aspekte života, ali bi, takođe, mogla da ima značajan uticaj na zdravlje usta.

Webinar: Kako uvrstiti non-surgical estetski face design u svakodnevnu stomatolološku praksu

Uvodni AFD webinar, u sklopu promocije Foundation course-a AFD (Academy of Face Design London sa sertifikatom CPD Member UK), biće održan sutra...

Komfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko poslije skalpela, igle i konca

Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i predstavlja podršku standarnim stomatološkim procedurama. U poređenju sa tradicionalnim metodama i...

Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od toga, započeti sa terapijom

Šesti mjesec je karakterističan period zbog nicanja prvih zubića, ali stručnjaci navode da, može doći do toga da vas zubići iznenade i...
- Advertisment -