NaslovnaSavjetiDr Alma Đerzić Imamović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Alma Đerzić Imamović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Alma Đerzić Imamović iz ordinacije „Dental Centar Alma“ iz Tuzle.

Koliko često može da se vrši poliranje zuba?
„Poliranje zuba ne oštećuje caklen, jer se u postupku poliranja koriste polir paste koje su abrazivne i uklanjaju pigmentacije od hrane i pića, ali ne uklanjaju površinski sloj gleđi. Takođe, poliranje “pjeskarenjem” ili tzv “AirFlow” nije štetno za gleđ“.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Primijetila sam u posljednje vrijeme da mi desni krvare kada perem zube. Ne dešava se to kod svakog pranja zuba, već je „razmak“ po nekoliko dana. Koji bi mogao biti razlog za to?

„Razlog da desni krvare periodično može imati uzrok u hormonalnim promjenamakod žena, koje se dešavaju tokom mjeseca. Ukoliko se krvarenje javlja svakih par dana, razlog mogu biti naslage i bakterije koje se nakupljaju u gingivalnim “džepovima” i koje izazivaju iritaciju desni. Potrebno je pored pranja zuba četkicom i zubnom pastom, redovno koristiti i intradentalne četkice i zubni konac, pomoću kojih se uklanja plak sa dijelova zuba koje nije moguće očistiti četkicom. Takođe, protetske nadoknade (mostovi i krunice) koji su izrađeni od metalokeramike, često izazivaju hroničnu iritaciju zubnog mesa koje onda povremeno krvari“.

Koja proteza, fiksna ili mobilna bolje ispravlja zube?
„I mobilni i fiksni ortodontski aparatići ispravljaju zube. Razlika je u tome što se mobilnim aparatom pomjeraju zubi ali se i stimuliše razvoj vilica kao i njihov međusobni odnos. Zbog toga se mobilni aparati moraju nositi samo u periodu rasta i razvoja. Fiksnim aparatom se pomjeraju zubi, ali se ne može uticati na oblik vilica“.

dr Alma Đerzić Imamović
Dr Alma Đerzić Imamović (Foto: Facebook/Dental centar Alma

Često imam problema sa upalom desni. Na koji način mogu da riješim taj problem?

„Potrebno je napraviti detaljan pregled zuba, ispitati prisustvo gingivalnih “džepova”, napraviti Panoramix snimak vilica kako bi se vidjelo stanje “ispod zubnog mesa”. Takođe je potrebno uklanjanje tvrdih i mekih zubnih naslaga. Neka hronična oboljenja kao npr. dijabetes je često praćeno krvarenjem desni. Potrebno je pregledati i eventualne protetske nadoknade u ustima, razgovarati o pacijentovim navikama u održavanju oralne higijene i tek nakon toga se može govoritio uzročniku koji dovodi do upale desni“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -