Dr Aleksandra Jovanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarala dr Aleksandra Jovanović, doktor stomatologije iz Dukley Dental Clinic u Budvi.

  Izvadio sam obe donje šestice (stalni zubi), ali ne bih da mi taj prostor ostane “prazan”. Šta bi bilo najbolje rešenje, jer mi se ideja o implantima ne dopada?

  Poštovani, nedostatak zuba je neophodno rešiti adekvatnom protetskom nadoknadom. U zavisnosti od slučaja primenjuju se različita rešenja. Implant, kao osnova protetske nadoknade, naročito ako se radi o nedostatku jednog zuba, predstavlja idealno rešenje. Kao alternativa ovoj soluciji, mogu se zbrusiti susedni zubi, koji bi bili nosači mosta. Međutim, ovome se u danasnjoj praksi sve manje pribegava, naročito ukoliko su u pitanju zdravi, tj. intaktni susedni zubi.

  Ja sam kao dete nosila mobilnu protezu zbog izarzito male gornje vilice. Čini mi se da taj problem sada primećujem kod moje osmogodišnje ćerkice – čini mi se da joj fali mjesta za zube u gornjoj vilici.

  Jedan od razloga manifestovanja određenih ortodonskih anomalija je i nasleđe.

  Ono što roditeljima takođe može stvoriti zabunu, kada su u pitanju deca ovog uzrasta, je mešovita denticija, odnosno to što stalni zubi koji niču izgledaju nesrazmerno u odnosu na mlečne zube koji su i dalje prisutni, kao i na na vilicu, čiji rast nije zavrsen. Upravo cinjenica da stalni zubi niču pre zavrsenog rasta vilice, dovodi do toga da često zauzimaju nepravilan položaju malom prostoru.

  Prvi korak ka rešavanju Vaše nedoumice je poseta stomatologu, odnosno ortodontu, koji će na osnovu pregleda ustanoviti pravilnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

  Koliko obično traje proces izrade fiksnog aparata. Bio sam kod lekara i, ako sam dobro razumeo, to sada prave u nekoj laboratoriji, ali čekam već nekoliko dana. Da li je to normalno?

  Za svaki terapijski postupak ove vrste je neophodno određeno vreme. Sam tok procedure zavisi od više faktora. Neki od njih su zahtevnost slučaja, kao i dinamika rada laboratorije.

  Da li je moguće da se nemaju ama baš nikakve tegobe, a da je karijes došao skroz do pulpe?

  Pulpa zuba reaguje bolno na različite vrste nadražaja. Neretko se dešava da pacijenti zanemaruju ove simptome, što postepeno dovodi do ireverzibilnih promena i njenog izumiranja. Nakon ovoga karijesni proces može napredovati do same komore pulpe ne izazivajući bolnu reakciju. U svakom slucaju, potrudite se da u što skorijem periodu posetite Vašeg stomatologa.

  Da li se preporučuje poliranje zuba za vreme nošenja fiksne proteze?

  Za vreme nošenja fiksnog aparata neophodno je dodatno voditi rašuna o oralnoj higijenu. To, između ostalog, podrazumeva i profesionalno čišćenje kod stomatologa, jer ćete na taj način izbeci, odnosno blagovremeno rešiti razne vrste nelagodnosti koje nošenje fiksnog aparata može doneti.

  Da li mi možete reći u kom slučaju ne mogu da se stave fasete već moraju krunice?

  Preparacija zuba za fasetu se razlikuje u odnosu na onu koja je neophodna za krunicu. Naime, za fasetu se brusi minimalna količina prednje površine zuba, dok se za krunicu zub brusi sa svih strana.

  Fasete predstavljaju idealno rešenje za korigovanje blagih ortodonskih anomalija, kao sto su dijasteme, odnosno razmaci između zuba. Pored ovoga, moguće je korigovati oblik, veličinu i boju prednjih zuba.

  Znatnije nepravilnosti zahtevaju izradu krunice, kako bi se uspostavili harmonični odnosi zubnog niza u estetskom i funkcionalnom smislu.

   Svaku detaljniju procenu, vrši stomatolog na osnovu pregleda.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.