fbpx
NaslovnaSavjetiDr Aleksandar Velkovski odgovara na pitanja čitalaca

Dr Aleksandar Velkovski odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca portala www.stomatologija.me, odgovarao je doktor Aleksandar Velkovski iz podgoričke ordinacije „Dentalex“.
Želio bih da izbijelim zube, a imamo dva, tri koja treba da popravim. Da li moraju svi zubi biti zdravi za taj tretman?
„Ukoliko želite da izbijelite zube neophodno je da se prethodno saniraju. Sredstva za izbjeljivanje zuba se moraju primjenjivati kontrolisano, samo na preporuku i uz konsultaciju stomatologa“.
Desni mi često krvare poslije pranja. Desi se jedan dan, pa onda bude pauza od nekoliko dana, pa opet… Koji bi mogao biti razlog?

dr Aleksandar Velkovski

„Krvarenje tokom pranja zuba ukazuje na upalu desni. Šta je uzrok upali može se utvrditi tek pregledom. Često je banalan, neadekvatna četkica ili pasta, neadekvatan ispun na nekom zubu. Ipak, može ukazivati na oboljenje potpornog aparata zuba ili čak na neka opšta oboljenja“.
Dvojka u gornjoj vilici mi je promijenila boju, potamnila je. Da li mogu da stavim navlaku smao na taj zub ili na ostale u vilici?
„Da li je neophodno uraditi nadogradnju i krunicu, ili je moguće samo izbijeliti zub zavisiće od oštećenja krunice zuba. Ukoliko su ostali zubi zdravi, a na jednom mora da se radi krunica, onda se njen oblik i boja usklađuju sa vašim prirodnim zubima“.

dr Aleksandar Velkovski

Kada jedem, često osjećam pucketanje u vilicama. Ne boli me, ali je postalo iritirajuće. Šta da radim?
„Možete samostalno uticati na stanje vašeg zgloba. Pokušajte da unosite manje zalogaje i da tom prilikom ne otvarate maksimalno usta. Trudite se da ograničite pokrete donje vilice. Ukoliko stanje nastavi da traje duže od dvije do tri sedmice i ne popravlja se posjetite stomatologa“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -