fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Aleksandar Knežević odgovara na pitanja čitalaca

Dr Aleksandar Knežević odgovara na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija.me, ove nedelje je odgovarao doktor Aleksandar Knežević, specijalizant oralne hirurgije, iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.

Imam ogoljele zubne vratove. Kako mogu da riješim taj problem, odnosno šta može da se uradi po tom pitanju?

Dr Aleksandar Knežević (Foto: privatna arhiva)
- Advertisement -

“Ukoliko su vratovi zuba ogoljeni, najvjerovatnije je došlo do oboljenja koje se naziva parodontoza. Zavisno od stepena parodontoze preporučuju se različite vrste terapija, pa je za precizne informacije o tome šta je najbolje u Vašem slučaju potrebno da odete na pregled kod parodontologa kako bi utvrdio stanje i preporučio najbolju terapiju“.

Ugradila sam četiri implantata u donju vilicu, koja mi ponekad trne. Šta bi mogao bitin razlog i da li je to normalna pojava?

“Ukoliko ste implantate ugradili u skorije vrijeme, te osjećate navedene simptome, vrlo je moguće da je prilikom implantacije došlo do povrede ili pritiska na živac koji se nalazi u kosti. U pitanju je reverzibilna pojava i u ovakvim slučajevima se preporučuje da više puta dnevno koristite tople obloge i unosite dosta vitamina B“.

Jako mi krvare desni kada perem zube i imam problem sa zadahom zbog toga. Kako da se toga riješim?

“Do simptoma koje opisujete dolazi kada su desni upaljene. Uzroci mogu biti različiti, od toga da oralna higijena nije pravilna, imate kamenca (tvrdih i mekih naslaga u kojima su bakterije koje iritiraju desni) koji je potrebno ukloniti, parodontalne džepove, loše plombe koje pritišću desni, protetski rad koji nije adekvatan… Prije svega je potrebno otići na detaljno čišćenje zuba kod stomatologa, te u narednim danima redovno koristiti intradentalne četkice i Gengi gel kojima ćete čistiti prostore između zuba i masirati desni. Zdrave desni ne krvare“.

Foto: bebo.club

Gornja trojka me baš jako zaboli na dodir, iako se ne vidi nikakav kvar na samom zubu. Šta bi mogao biti uzrok?

“Iako zub na prvi pogled može izgledati zdravo, vrlo je moguće da postoji proces na vrhu korjena zuba, u kosti. Da bismo to utvrdili, potrebno je napraviti RTG snimak zuba i analizirati. Drugi razlog može biti da okluzija (zagriz) nije odgovarajuća, pa prejakim kontaktom dolazi do pojave bola. U svakom slučaju preporučujemo da što prije posjetite stomatologa“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -