Doktorka Ana Anđus odgovara na pitanja čitalaca

  Doktorka Ana Anđus iz ordinacije “Miščević” iz Beograda, ove nedelje odgovara na pitanja naših čitalaca.
  Imam 49 godina i želim da ugradim implantat. Postoji li starosna granica za to?
  Gornja starosna granica za ugradnju implantata gotovo da ne postoji. Imali smo pacijente u 20-tim godinama, kao i one sa preko 70. Neke navike i zdravstvena stanja su nam veće ograničenje od godina. Kao npr, neregulisan šećer, epilepsija, terapija osteoporoze bis-fosfanatima i samo neka od stanja koja su kontraindikacija za ugradnju implantata. Takođe, stanje ostalih zuba i zagrižaj mogu da prave problem. Nekada protetska terapija mora da obuhvati više zuba nego što se pacijent nadao, ali ključ uspješne terapije implantima se krije u stabilnom i pravilnom zagrižaju”.

  Željela bi da promijenim boju i oblik zuba, ali ne želim da brusim zube. Koje su mi mogućnosti na raspolaganju?
  “Postoje metode modelovanja faseta (vinira) od kompozita. Prvo je metoda poznata kao “dental bonding”. Zubi se bruse vrlo malo ili nimalo. Nagrizanje gleđi ortofosfornom kiselinom, aplikacija bonda i kompozita se dalje sprovode kao kod izrade kompozotne plombe, osim što je procedura estetski zahtijevnija. Ukolikon imate veliki razmak između centralnih sjekutića ili minimalnu frakturu ivica sjekutića, ovakva procedura će definitivno uljepšati Vaš osmijeh, a sačuvati zdravlje zuba. Postoje, takođe, i gotove kompozitne fasete – nešto su skuplje, a indikacije su im iste kao kod direktnih kompozitnih faseta. Ono o čemu se mnogo priča posljednjih godina su non-prep keramički veniri. Indikacije za njih su jako sužene (mada, takođe, mogu da se koriste za zatvaranje dijasteme) i najčešće ih koristimo u slučaju mikrodoncije gornjih lateralnih sjekutića (kada je gornja dvojka jako mala i estetski neuklopljena u cjelokupan izgled osmijeha). Za potpuni redizajn osmijeha, ovo ne bi bila metoda izbora”.

  Da li je moguće da dođe do odbacivanja implantata nakon ugradnje?
  “Odbacivanje implantata” je najčešća bojazan pacijenta. Ipak, ovakve komplikacije mogu da se izbjegnu pravilnim planiranjem ugradnje implanta pomoću 3D snimka vilica. Nakon ugradnje se mjeri tzv. primarna stabilnost implantata koja govori o pravilnom izboru mjesta ugradnje i kvaliteta kosti. Ovaj parametar je bitan ako se radi imedijatna nadoknada na implantima – implant u istom danu se i ugrađuje i dobija krunu. Dalji načini očuvanja implantata su pravilna distribucija opterećenja tokom žvakanja i rogorozna higijena – parapetar koji je apsolutno u rukama pacijenta. Novoizgrađenom implantu mogu da naude i improvizovane privremene nadoknade u vidu žabica ili parcijalnih proteza. Tako da kada se stave i rade pravilno, mogućnosti za ovakvu komplikaciju su zaista minimalne”.
  Imam česte upale desni, koje ponekad i krvare nakon pranja. Koji bi uzrok mogao da bude?
  “Kada se radi o upali desni, prvo sumnjamo na ne adekvatnu higijenu. Korišćenje pravih sredstava za higijenu i na pravi način je prva stvar koja može da Vam pomogne. Uklanjanje kamenca i peskiranje zuba kod Vašeg stomatologa iskoristite da ga pitate kako da pravilno koristite interdentalne četkice. Jer, caka i jeste u čišćenju međuzubnih prostora. Odatle kreće svaki gingivitis i parodontopatija. Redovne posjete stomatologu radi kontrola i uklanjanja kamenca su preporučene dva puta godišnje kod učestalih upala i češće”.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.