NaslovnaSavjetiDoktorka Amra Amidović odgovara na pitanja čitalaca

Doktorka Amra Amidović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala stomatologija.me, ove nedelje je odgovarala doktorka Amra Amidović iz ordinacije „Lopičić“ iz Podgorice.
Popravio sam zub prije dva mjeseca. Sada me taj zub boli kada žvaćem na toj strani. Šta bi mogao biti uzrok?
„Samo nakon kliničkog pregleda i RTG snimka se moze zaključiti pravi uzrok bola. Ukoliko je zub endodontski tretiran analizom RTG snimka ce se utvrditi da li je potrebna revizija punjenja i da li ima promjene u kosti. Ukoliko je u pitanju restauracija bez eksponiranja pulpe (živca) potrebno je provjeriti okluziju, jer često zbog zamora mišića pacijent ne može da odredi da li je zagrižaj ravnomjeran.

Na donjoj trojci se ne vidi nikakva promjena, ali me zub zaboli na dodir. Na toplo i hladno ne. O čemu bi moglo da se radi i da li je to razlog za brigu?
„Bol na dodir zuba može biti posljedica postojanja karijesa kojeg vi golim okom ne možete vidjeti, takođe posljedica postojanja parodontalnog džepa, patološkog procesa u kosti iznad vrha korijena i slično. Potrebno je zakazati pregled kod stomatologa kako bi se postavila tacna dijagnoza i uz adekvatnu terapiju razloga za brigu nema.

Dr Amra Amidović (Foto: privatna arhiva)

Desni su počele da mi krvare tokom pranja. Šta mi vi preporučujete kako bi to zaustavila?
„Najčešći uzrok krvarenja desni je dentalni plak koji dovodi do stvaranja tvrdih zubnih naslaga. Prave smjernice o održavanju oralne higijene kao i uklanjanje mekih i tvrdih naslaga, prevenciju zapaljenja te posljedičnog krvarenja, možete dobiti jedino od stomatologa, te Vam savjetujem da se što prije obratite svom stomatologu radi obuke i terapije nastalog zapaljenja. Nekada prekomjerna sila prilikom pranja zuba i neadekvatna (tvrda) četkica mogu biti uzrok kao i hormonski poremećaj (trudnoća), nedostatak nekih vitamina (C,K)…

Koliko često moze da se čisti zubni kamenac, pošto mi se brzo skuplja na zubima?
„Parodontološki zahvat uklanjanja mekih i tvrdih naslaga tj. uklanjanje zubnog kamenca se preporučuje svakih šest mjeseci. Tom prilikom ćete dobiti sve informacije vezano za uzročnike nastanka kao i metode kojima ćete eventualno poboljšati svoje oralno zdravlje. Često loše navike pospješuju njegovo stvaranje i treba ih po mogućnosti otkloniti ili smanjiti njihovu učestalost“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -