NaslovnaSavjetiDoktor Nikola Kovačević odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Doktor Nikola Kovačević odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Ovo nedelje na pitanja čitalaca našeg portala odgovara doktor Nikola Kovačević iz „Dental Studio Kovačević“ iz Igala.
Na izbrušene zube, stavljene su keramičke navlake. Zanima me kojom metodom mogu prvi zubi da se koriguju, da li folijom?
.
Most se ne može pomjerati, ali pojedinačne krune mogu. Potreban je pregled kako bi vidjeli da li je tako nesto moguće u vašem slučaju.
Na gornjoj desnoj trojci mi se dešava povlačenje desni. Na ostalim zubima to nisam primijetio, mislim da je sve uredu. Znam da imam nepravilan zagriz, ali nikad nisam nosio protezu. Da li to ima veze sa povlačenjem desni na toj trojci?

Povlačenje desni odnosno recesija gingive definiše se kao pomjeranje nivoa ivice gingive u pravcu vrhova korijenova zuba. Najčešći uzroci povlačenja desni na pojedinim zubima mogu biti otrodontske anomalije, prije svega nepravilan zagrizaj i položaj zuba pri čemu dolazi do neravnomjernog opterećenja. Pored ortodontskih anomalija, uzrok mođe biti: traumatska okluzija (pri čemu neki zubi prije dolaze u kontakt nego ostali zubi), visok pripoj frenuluma i plika (poremećaj u razvoju sluzokožnog nabora u ustima), loša tehnika četkanja zuba i dr. Savjetujemo Vam da se javite stomatologu kako bi se utvrdilo o čemu je tačno riječ i kako bi se sprovela adekvatna terapija“.
Povremeno mi se pojavljuje bol na dodir u gornjoj šestici, koja je već prije bila liječena. Šta bi mogao biti uzrok?
Tokom i nakon endodontske terapije/liječenje kanala korijena zuba, može se javiti osjetljivost zuba. Moguće je da se na liječenom zubu nalazi periapikalna lezija što podrazumijeva zapaljensku promjenu oko vrhova korijena, u kosti koja okružuje zub ili da postoji parodontalni džep u predjelu navedenog zuba. Posjetite ponovo Vašeg stomatologa, koji će nakon kliničkog pregleda i analize RTG snimka odrediti terapiju.

Zub me je bolio pod plombom, stomatolog mi je izbušio zub očistio kanale i stavio lijek. Međutim, odmah nakon toga mi se javila pulsirajuća bol. Da li je to zbog lijeka dok se umrtvi živac ili može biti u pitanju nešto drugo?
Nakon aplikovanja sredstva za devitalizaciju zubne pulpe (,,umrtvljivanje živca”) moguća je pojava bolova slabijeg intenziteta u prva dva dana. Ukoliko je bol jačeg intenziteta, pulsirajuća – lijek nije djelovao ili je u pitanju patološki proces u kosti oko vrha korijena u predjelu određenog zuba. S obzirom da se ovim putem, a bez kliničkog pregleda i analize RTG snimka, ne može sa sigurnošću znati o čemu je tacno riječ, savjetujemo Vam da posjetite svog stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -