NaslovnaIntervjuDoktor Miljan Mićunović: Izbjeljivanje zuba ne mora da bude štetno

Doktor Miljan Mićunović: Izbjeljivanje zuba ne mora da bude štetno

- Advertisement -

Milos MicunovicIzbjeljivanje zuba ne mora da bude štetno, toksičnost sivih amalgamskih plombi nije potrvđena, četkicu za zube obavezno treba odabrati u konsultaciji sa stomatologom, kazao je između ostalog u intervjuu za portal Stomatologija.me doktor Miljan Mićunović specijalizant oralne hirurgije koji se usavršavao u nekoliko oblasti savremene stomatologije poput upotrebe lasera i molekularne stomatologije.

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

– Moderno izbeljivanje zuba se vrši uz pomoć Hidrogen-peroksidnih i Karbamid-peroksidnih gelova, koji nisu štetni ukoliko se upotrebljavaju po uputstvu stomatologa.

Međutim, svaka zloupotreba itekako može dovesti do oštećenja zuba, te stoga, ja preporučujem izbjeljivanje uz pomoć lasera ili UV lampi.

Koja je razlika između kruna sa i bez ugrađenih metalnih djelova?

– Osnovna razlika je u sastavu samih kruna. Metalo-keramička kruna je sastavljena od košuljice metala prekrivene slojem keramike.

Postoji više različitih bezmetalnih kruna, u zavisnosti od materijala (Zirkonium-keramičke, Litium-disilikatne (potpuno keramičke krune)). Bezmetalne krune imaju bolji estetski efekat, bolju biokompatibilnost i odnos sa okolnim tkivom, biorezistentnost.

Dali se zub kojem je izvađena pulpa može ojačati?

– Može, izradom pulparne nadogradnje.

Da li bi se sve sive (amalgamske) plombe trebale zamjeniti i koliko su tačne glasine o njihovoj toksičnosti?

– Već duži period postoji tendencija da se sive plombe mjenjaju kompozitnim ispunima, što zbog estetike, što zbog sastava Amalgamske plombe (Ag, Sn, Cu, Hg). Međutim, naučno još nije potvrđena toksičnost amalgamskih plombi.

Kako se može liječiti paradontopatija i koje se hirurške metode primjenjuju?

– Parodontopatija se može liječiti konzervativno i hirurški. Hirurški tretmani daju neuporedivo bolje rezultate, posebno primjenom lasera u parodontalnoj hirurgiji, koji vrši dodatno obesklicavanje i sterilizacije parodoncijuma, te smanjuje diskomfort i post operacioni period za pacijenta.

Hirurške metode obuhvataju razne modifikacije režanj operacija.

U poslednje vrijeme se velika paznja posvećuje ranom otkrivanju i prevenciji parodontopatije. Jedina sigurna metoda je upotreba PerioSafe enzimskih testova, koji ukazuju na postojanje mikroba u usnoj duplji.

U svijetu se ovaj program smatra vodećim novitetom u parodontologiji, i ja ga zdušno preporučujem.

Kako pravilno izabrati četkicu za zube?

– Četkicu treba obavezno treba odabrati u konsultaciji sa stomatologom.

Koliko vremenski traje proces od ugradnje implanta u kost do postavljanja zuba na sam implant, i u koliko posjeta se završava kompletan proces?

– U zavisnosti od intervencije koja je vršena, zavisi i period oporavka i oseointegracije implanta. U mandibuli je obično potrebno od 3-4 mjeseca, u maksili (gornjoj vilici) 4-6 mjeseci.

Nove tehnologije omogućvaju da, u našoj klinici, pacijenti dva sata po ugradnji implantata dobiju protetski rad (zube).

U savremenoj stomatologiji se sve češće koriste kreamičke fasete, koje su njihove prednosti?

Prednost je u tome što se maksimalno štedi zubno tkivo koje bi bilo uklonjeno u klasičnoj preparaciji za krune.

Smatrate li da naši sugrađani puno više pažnje pridaju konzervativnoj stomatologiji, a manje prevenciji koja je ključna u stomatološkoj struci?

– Tema koja je mnogo puta otvarana u krugovima stručnog dijela javnosti. Smatram da postoje veliki pomaci i na tom planu.

Biografija

Doktor stomatologije od početka 2011.god, kada završava Stomatološki Fakultet u Pančevu. Iste godine završava usavršavanje iz dentalne implantologije u Beču, pod mentorstvom dr. Piribauera.

2012. prolazi edukaciju o upotrebi lasera u stomatologiji, u Bratislavi.

2013. Počinje specijalizaciju iz Oralne hirurgije na VMA u Beogradu i Stomatološkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

2015. Postaje dio PerioSafe tima ljekara koji se bavi molekularnom stomatologijom i uticajem enzima u parodontopatiji i njenoj povezanosti sa drugim organskim sistemima.

2015. Promovisan u instruktora za implantologiju implantnog sistema „Sweden&Martina“, na kongresu u Bukureštu.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -