fbpx
NaslovnaSavjetiDoktor Jovan Vojinović: Nije važno samo zube prati, već i da se...

Doktor Jovan Vojinović: Nije važno samo zube prati, već i da se dobro operu

- Advertisement -

Vječita je dilema da li zube peremo pravilno ili ne.

Profesor doktor Jovan Vojinović kaće da nije dovoljno samo prati zube, već je potrebno je i da se dobro operu.

– Zubi se peru najmanje dva puta dnevno, a kod postojanja rizika i tri puta

– Zubi se peru obavezno ujutru prije jela i uveče pred spavanje.

– Nije preporučljivo da se zubi peru neposredno poslije jela jer je zubna gleđ razmekšala. Poslije jela, a pogotovu poslije unosa slobodnih šećera, dobro je isprati zube sa nekim rastvorom na bazi fluora, nano apatita ili ksilitola (ili njihove kombinacije). Dobra je i zvakaća guma, posebno sa ksilitolom.

– Kada je riječ o zubnom kvaru, samo pranje zuba bez zubne paste, ma koliko da je kvalitetno, nema efekta. Zubne paste sa manje od 1000 ppm fluora, a pogotovu one bez fluora (osim ako ne sadrže dovoljne količine ksilitola ili nanoapatita) nisu efikasne.

– Usta ne treba ispirati najmanje 30 minuta poslije pranja zuba, a bolje uopšte ne ispirati, posebno kod rizičnih osoba.

– Samo pranje zuba četkicom ne čisti međuzubne prostore i tu se može javljati karijes ili zapaljenje desni. Što je ranije moguće (najkasnije poslije nicanja bočnih zuba) treba početi sa čišćenjem pomoću interdentalne četkice ili konca, gdje četkica ne može da prođe.

– Roditelji treba djeci da peru zube do šeste-sedme godine, a poslije toga da kontrolišu. Čišćenje bočnih prostora vrši roditelj najmanje do desete godine.

– Sa pranjem zuba kod djece se započinje odmah po njihovom nicanju.

Ukoliko roditelji smatraju da je predškolsko dijete sposobno da samo pere zube neka to i provjere sa tabletama ili rastvorom za otkrivanje zubnog plaka ili još bolje kod stomatologa, koliko je to pranje kvalitetno. To se posebno odnosi na stanje desni između zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -