NaslovnaSavjetiDoktor Avdo Babović odgovara na pitanja čitalaca

Doktor Avdo Babović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktor Avdo Babović, iz ordinacije „Studij stoma“ iz Srebrenika.
Jedinica, dvojka i trojka u gornjoj vilici su mi malo okrnjeni, zahvaljujući mojoj nepažnjom. Sada mi to smeta, a ni estetski ne izgleda lijepo. Na koji način mogu da riješim ovaj problem?
„Ozljede zuba najčešće nastaju nepažnjom, udarcem ili padom. Tom prilikom može doći do potpune ili djelimične frakture krunice zuba. U vašem slučaju je došlo do djelimične frakture. Najbolje je da se javite svom stomatologu, a po vašem opisu zaista ne bi trebalo da bude nikakvih problema. U slučaju djelimične frakture radi se minimalno invazivna nadogradnja krunice. Tako da estetski i funkcionalno imate potpuno rekonstruisane krunice zuba i sigurno ćete biti zadovoljni“.
Polomio sam zub u donjoj vilici, ostao je samo korijen. Da li je moguća neka nadogradnja na korijem ili ću morati da korijen izvadim?
„U vašem slučaju je potrebno napraviti rentgenski snimak korjena i na osnovu snimka će se moći procijeniti da li se može na tom korjenu uraditi nadogradnja. Ukoliko je moguće postoji više načina. Nadogradnja sa konfekcijskim metalnim kocicima, fiber glas ili lijevana nadogradnja. U najvećem broju slučajeva se može uraditi nadogradnja”

Šta sve može izazvati krvarenje desni?
„Krvarenje desni može nastati iz više razloga. Jedan od razloga je upala desni ili gingivitis koji nastaje upalnim procesom koji može zahvatiti desne cijele jedne vilice ili samo pojedine djelove ili zahvatiti gingivu obje vilice. Gingivitis može biti akutni ili hronični. Zatim krvarenje desni može biti znak parodontoze to jest bolesti koja osim gingive zahvata i parodoncij i kost vilica gdje zubi gube uporište i postaju mobilni odnosno počinju se klatiti. Takođe, krvarenje može nastati od previše tvrde četkice i agresivnog pranja zuba. Najbolje je da se javite svom stomatologu i da nakon pregleda se ustanovi od čega desne krvare”
Iznad gornje četvorke mi se pojavila kvržica kao zrno kukuruza. Ne boli me, a ne osjećam bol ni nakon dodira. Šta bi moglo da bude?
“Razlog za pojave kvržica iznad zuba mogu biti razna stanja. Jedan od razloga je upala na korijenu zuba što se najčešće i događa. Mogu biti odontogene ciste ili mehanička povreda gingive koja može nastati prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja tvrde i oštre hrane. Da li su neki upaLni procesi na korjenu zuba ili odotogena cista može se ustanoviti pregledom i rentgenskim snimkom. Terapija će zavisiti od toga sta se očita na RTG snimku. Ako je mehanička povreda gingive onda se ide sa simptomatskom terapijom”

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -