NaslovnaSavjetiDoktor Adem Đerlek odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Doktor Adem Đerlek odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktor Adem Đerlek, specijalizant ortodoncije, iz ordinacije „S-Dental clinic“ iz Novog Pazara.
Imam povremenu bol u desnima iznad gornje četvorke i petice, a isti zubi me bole pri zagrizaju. Zubi su pod plombom?
Najbolje bi bilo odraditi snimak pomenutih zuba. Na osnovu snimka i pregleda bi ustanovili sta je uzrok bola. Jedan od razloga može biti prevremeni kontakt zuba koji su pod plombama ili džepa, koji se stvori zbog neadekvatnog kontakta.
Da li je normala manja osjetljivost zuba kojem je izvađen živac i na kojem je sprovedena endodontska terapija?

Poslije endodonske terapije, može se javiti manja osjetljivost zuba na zagriz i dodir i može potrajati nekih nedelju dana. Ako je zub i dalje osjetljiv i javlja se bol, potrebno je posjetiti stomatologa.
Već dvije godine nosim navlake za zube, pa me ineresuje koliki može biti njihov vijek trajanja. Kad bi trebalo da počnem da razmišljam o novim navlakama?
Ako su krunice adekvatno odrađene, njihov vijek zavisi od pacijenta i održavanja higijene. U praksi viđamo krunice koje su stare i preko 10 godina i dosta lijepo stoje, ali zato često viđamo i krunice koje su odrađene prije par godina, a moraju se zamijeniti.
Koji metod izbjeljivanja je najmanje invazivan za zube?
Našim pacijentima savjetujemo kućno bijeljenje zuba (splint, trej metoda) sa gelovima karbamid peroksidom niske koncentracije od 10-16%. Na tržištu postoje i gelovi manje koncentracije, ali efekat bijeljenja zuba je dosta slabiji.
Na jednom zubu imam početak paradontoze i sada mi taj zub izgleda kao da je primio boju plombe. Šta je najbolje da uradim sa tim zubom i da li je moguće laserski izbijeliti takav zub?
Treba zamijeniti plombu, moguće je izbjeliti takav zub, ali morate posjetiti parodontologa da ustanovi da li je u pitanju samo povlačenje desni (recesija) ili je prisutna parodontopatija i početi sa liječenjem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -