fbpx
NaslovnaSavjetiDok čekamo zubara: Kako ublažiti zubobolju i otok

Dok čekamo zubara: Kako ublažiti zubobolju i otok

Zub, čak i po navodima stručnjaka, ima “naviku” da zaboli noću, kada ste daleko od zakazivanja pregleda kod zubara. To se dešava zato što se kad legnete krv sliva u glavu. Bol u zubu je, zapravo, bol u kostima, a većina ljudi se slaže da je bol u kostima najgori bol.

Postoji mnogo uzroka boli u zubima ali nijedan od njih nije bezazlen i svaki može ostaviti trajne posljedice. Uzroci bola u zubu su toliko složeni da njih bukvalno ne može i ne smije tumačiti niko osim zubara. Ipak, postoji par provjerenih metoda da sebi olakšate bol. Bol je znak da vam je zub, doslovno, još uvijek živ. To je znak koji ne smijeta zanemariti, čak ni kada nestane. A evo i zašto.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Šta uzrokuje zubobolju?
Zubobolju mogu uzrokovati:
*Karijes
*Parodontoza
*Parodontopatija
*Prelomi vilice
*Sinuzitis
*Upala uva
*Cista vilice
*Tumor vilice
*Infekcija vilice
I to su samo neki…
Najčešči uzorok je, kao što svi znamo, karijes.

Zašto je opasno trpjeti zubobolju usljed karijesa?
Karijes je, doslovno, truljenje zuba. Zub se sastoji od gleđi, dentina, cementa i pulpe u kojoj su krvni sudovi i živci. Oštećenje gleđi bilo kod porijekla otvara put anaerobnim bakterijama da uništavaju gleđ, pa dentin, pa cement pa pulpu. Bol počinje kad se stvori upala.

Foto: parksidedentist.com
Foto: parksidedentist.com

Bol progredira kako se bakterije kreću ka srži zuba. Onaj monstruozan bol nastaje zato što su bakterije napravile gangrenu u korijenu vašeg zuba i izjedaju vam pulpu, odnosno, njene krvne i nervne sudove. Zub se nalazi u jednom udubljenju u vilici koje se zove alveola i kroz rupu na njoj svi ti sudovni elementi idu ka vilici. Onog trenutka kad bakterija uništi živac, bol je prestao.

Tada je zub mrtav. Tada može infekcija da se proširi na vilicu, da se stvori cista. Infekciju ćete primijetiti ako Vam je obraz crven i topao a bol krvnički, a cistu nikako. Bol može da prestane i ako je samo prestala upala. Međutim, ni zubar ne može uvek sa sigurnošću znati dok ne pogleda snimak zuba šta se tačno događa.

Može se javiti i otok, koji može biti upalni i mehanički i koji otežava oporavak od bolova i ometa ljekarsku intervenciju. Takođe, prenosom upalnog procesa realna opcija je meningitis.

Kako ublažiti bolove u zubu?
Lidokain gel
Lidokain gel 2 ili 5 mg je sredstvo za površinsku anesteziju koje možete kupiti u apoteci. Često se manje doze daju bebama dok im rastu zubi. U tubi imate 30 a smijete da upotrebite samo 4 grama po dozi, na po 5 sati. 4 g dobijete kad prevučete tubom po desnima u području dva kutnjaka i dva pretkutnjaka, recimo. Izuzetno je efikasan.

Foto: freepik.com

Ulje karanfilića
Ulje karanfilića ima anestetičko i protivupalno dejstvo. Nakapajte etarsko ulje karanfilića iz apoteke na vatu i držite direktno na sluznici. Peče, ali pomaže.
Led
Led, koji je izuzetan anestetik, stavite na sluznicu ili na obraz, ali umoran u bilo šta i nikako blizu maksilarnog sinusa (ispod jagodica). Izbjegavajte hladnu vodu jer vi ne znate kakvu zapravo vrstu zubobolje imate, može vam znatno pogoršati bol.

Propolis
Propolis radi isto što i ulje od karanfilića i na isti način ga upotrebljavajte.
Podignite glavu
Bol se smanjuje kad se krv odlije ka vratu jer se smanji pritisak krvi u ionako bolnoj pulpi, u kojoj smo rekli da se nalaze krvni sudovi.
Hidrogen
Hidrogen je odličan dezinficijens. Samo ga promućkajte po ustima i ispljunite.

Nana ili žalfija
Skuvajte nanu ili žalfiju u dozi od po tri kesice ili tri kašićice na jednu šolju, ohladite i držite čajnu mješavinu u ustima nekoliko minuta, ispljunite i ponovite postupak 10-ak puta.
So
Ispirajte zub čašom vode u kojoj ste rastvorili kašiku soli. Nebitno da li je iz mora, Himalaja, Tuzle ili Vašingtona.

Foto: dentalcareknox.com
Foto: dentalcareknox.com

Alkohol
Alkohol je dobar površinski anestetkik. Najbolji je apotekarski alkohol. Što se tiče pića, neka to bude votka jer je najčistija. Ostalo ima primjesa a rakija može biti nesigurnog sastava gdje god da je kupite.
Luk
Izmrvite bijeli ili crni luk i držite direktno na zubu. Smiriće otok i bol, ali ne uvijek efikasno.

Kako se riješiti otoka na zubu?
Izmrvite crni luk, krastavac i led i stavite u maramicu i prekrijte otok preko obraza gdje vam je otok. Držite dok ne spadne otok. Ako je otok i na vratu i na zubu, uradite sljedeće: Uzmite ešarpu. Podijelite je na trećine. Odredite granice trećine. Na trećine stavite po 50 g smijese od crnog luka, krastavca i leda.

Sredina ešarpe, ide na vrat pozadi, naprijed u vratu u osmicu ukrstite pri dnu vilice pa jedan krak stavite preko obraza koji ima otok, a drugi na drugi obraz i vežete na tjemenu. Otok u oba slučaja treba da spadne za manje-više sat vremena, a ukoliko ne spadne, znači da je u pitanju ozbiljan proces koji ugrožava vaše zdravlje i morate što hitnije posjetiti stomatologa.

Izvor: Dejana Savić/Kragujevčanka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -