NaslovnaSavjetiDobri, loši i neprovjereni alati za održavanje oralne higijene

Dobri, loši i neprovjereni alati za održavanje oralne higijene

- Advertisement -

Da li probiotici sprečavaju bolesti desni? Da li je čišćenje koncem potrebno? Mnogi pacijenti nisu u mogućnosti da sa sigurnošću odgovore na ova pitanja i više od toga zbog obilja oprečnih medicinskih informacija. Međutim, novo istraživanje koje je vodio Univerzitet u Bafalu ima za cilj da odvoji činjenice od fikcije u određivanju koji alati za oralnu higijenu zapravo sprečavaju bolesti desni.

Rad, objavljen u oktobarskom broju časopisa Međunarodne akademije za parodontologiju, ispituje efikasnost različitih uređaja za oralnu higijenu.

Rezultat: Samo nekoliko samoprimijenjenih intervencija pruža dodatnu zaštitu od gingivitisa i parodontitisa osim pranja zuba četkicom za zube. U ovom trenutku, sve druge intervencije oralne higijene su samo podržane nedovoljnim dokazima, kaže Frank Scannapieco, doktor medicine, glavni istraživač i predsedavajući i profesor oralne biologije na UB School of Dental Medicine.

Nalazi će, kaže on, pomoći stomatolozima i javnosti da identifikuju najbolje prakse za prevenciju bolesti desni, koja pogađa skoro polovinu odraslih od 30 i više godina u Sjedinjenim Državama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Pacijenti mogu biti uvjereni da će alati i prakse za oralnu njegu podržane istraživanjem, kao što je opisano u radu, spriječiti početak i napredovanje parodontalne bolesti, ako se redovno i pravilno izvode“, kaže Scannapieco.

Dodatni istraživači su Eva Volman, DDS, prvi autor, student UB i stalni stomatolog na Eastman institutu za oralno zdravlje; i Elizabet Stellrecht, privremeni šef bibliotečkih usluga zdravstvenih nauka u UB.

„Nadam se da će ovaj članak konsolidovati relevantne dokaze na način koji je sveobuhvatan, čitljiv i jedinstveno od pomoći svim stručnjacima za oralno zdravlje, kao i pacijentima“, kaže Volman.

Dokazani i dobri alati za održavanje higijene

Ovdje spadaju snovna četkica za zube, interdentalna četkica, pik za vodu, hlorheksidin glukonat (CHKS), cetilpiridinijum hlorid (CPC) i eterično ulje (listerin) za ispiranje usta.

Pranje zuba je kamen temeljac svakodnevne oralne higijene i pouzdan je način za kontrolu zubnog plaka, kaže Scannapieco. Prema istraživanju, interdentalne četkice i četkice za vodu su bolje od ostalih uređaja za interdentalnu oralnu higijenu u smanjenju gingivitisa, i oboje treba koristiti u kombinaciji sa svakodnevnim pranjem zuba kako bi se spriječila bolest desni.

Među brojnim ispitivanim sredstvima za ispiranje usta, oni zasnovani na CHKS, CPC i esencijalnim uljima (kao što je Listerin) pokazali su se efikasnim u značajnom smanjenju plaka i gingivitisa.

Iako nisu efikasne u borbi protiv gingivitisa, čačkalice su bile korisne za praćenje zdravlja desni, kaže Scannapieco. Nježnim guranjem desni čačkalicom i praćenjem krvarenja, pacijenti mogu da otkriju znake bolesti desni.

Šta je loš izbor

Triklosan paste za zube i sredstva za ispiranje usta značajno smanjuju plak i gingivitis, međutim, ovo jedinjenje je povezano sa razvojem različitih vrsta karcinoma i reproduktivnih defekata. Triklosan je uklonjen iz najpopularnijih pasta za zube u SAD

Nedokazani alati

Četkice za zube sa električnim pogonom, konac za zube, probiotici, dijetetski suplementi i brojna sredstva za ispiranje usta ovim istraživanjem nisu pružila dovoljno dokaza o svojoj efikasnosti.

Četkice za zube na električni pogon nisu ništa efikasnije u smanjenju plaka i gingivitisa od osnovne četkice za zube, otkrili su istraživači. I malo je dokaza objavljeno u prilog zubnog konca – glavnog oslonca interdentalnog čišćenja – za smanjenje plaka i gingivitisa. Ali nemojte još uvek bacati konac, kaže Scannapieco, jer je čišćenje koncem korisno.

„Iako postoji nekoliko dostupnih studija koje su posebno ispitivale samo četkice za zube ili konac, oboje su i dalje od suštinskog značaja. Konac je posebno koristan za uklanjanje interdentalnog plaka za ljude koji imaju tijesan prostor između zuba. Konac takođe vjerovatno smanjuje rizik od karijesa između zuba”, kaže Scannapieco.

Istraživači su pronašli nedovoljno dokaza da vode za ispiranje usta na bazi ulja čajevca, zelenog čaja, antiinflamatornih agenasa, vodonik peroksida, natrijum benzoata, kalajnog fluorida, heksetidina ili delmopinola smanjuju gingivitis.

Upotreba probiotika, iako obećavajuća kao preventivna strategija protiv bolesti desni, nije dokazana. Istraživači su pronašli malo dokaza koji podržavaju tvrdnju da dijetetski suplementi poboljšavaju zdravlje desni. Istraživači su takođe pronašli nedovoljno dokaza da profesionalno uklanjanje plaka (poznato kao skaliranje, proces uklanjanja plaka strugačem) sprečava bolest desni.

Izvor: sciencedaily.com

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -