fbpx
NaslovnaSavjetiDobre životne navike stiču se u djetinjstvu

Dobre životne navike stiču se u djetinjstvu

Da li će vaše dijete imati lijep i zdrav osmijeh ne zavisi samo od genetskog koda, na koji ne možete da utičete, već i od načina ishrane i pravilnih navika održavanja higijene usta i zuba – na koje itekako možete!

Usvojene pravilne navike postavljaju odličnu osnovu za njihovo dentalno zdravlje u budućnosti, a sačuvati zdrav osmijeh, kao što već znamo, znači sačuvati cjelokupno dobro zdravlje organizma!

Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
- Advertisement -

“Dobre životne navike stiču se u djetinjstvu, a to podrazumijeva i navike održavanja pravilne i redovne oralne higijene. Pogrešno je a nažalost među roditeljima duboko ukorijenjeno mišljenje da dječiji mliječni zubi nisu važni jer se ,,svakako brzo mijenjaju“. Kako bi se izbjegao problem karijesa ranog djetinjstva, njegove komplikacije u vidu bola ili otoka kao i rani gubitak mliječnih zuba koji vodi u brojne ortodontske probleme, roditeljima savjetujem održavanje temeljne oralne higijene djetetu od pojave prvih mliječnih zubića. Na taj način se ujedno sprječava nastanak karijesa i lakše uvodi pojam oralne higijene u svakodnevnu dječiju rutinu. Dakle, do sticanja manuelne spretnosti, roditelji su zaduženi za četkanje dječijih zuba, a kasnije se taj proces nastavlja uz obavezan roditeljski nadzor.

Kako bi ovaj postupak bio što lakši i interesantniji malim pacijentima, na tržištu postoji dobar izbor dječijih četkica brenda Curaprox, koje se razlikuju po obliku i veličini u zavisnosti od starosti mališana. U početku se savjetuje korišćenje baby četkica koje su dovoljnih dimenzija za najmlađi uzrast.

Foto: 949kidsdentist.com

Kada dijete stekne dovoljnu spretnost, potrebna mu je kids četkica sa čvrstom drškom za bolju manipulaciju, a dovoljno malom glavom četkice, kako bi čišćenje bilo potpuno i efikasno. U kasnijem školskom uzrastu pogodna je Curaprox Smart četkica čija brojna a mekana vlakna omogućavaju odlično uklanjanje dentalnog plaka. Kao dopuna mehaničkom ćišćenju, preporučuje se korišćenje zubne paste sa fluoridima, a Curaprox nudi i cijelu liniju ovih proizvoda prilagođenih različitoj starosnoj dobi pacijenta.

Osnovna rutina u održavanju oralne higijene se može modifikovati u zavisnosti od potreba pacijenata (ortodontski pacijenti, single četkice, interdentalne četkice, konac za zube), ali suština ostaje ista – mehaničko uklanjanje plaka mekom četkicom uz korišćenje pravilne tehnike koju će vam demonstrirati izabrani stomatolog”, objasnila je dr Milica Radulović.

Izvor: Curaprox/Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -