NaslovnaSavjetiDječije paste za zube - koju odabrati?

Dječije paste za zube – koju odabrati?

- Advertisement -

Primijetićete kako kada su djeca u pitanju, nema mnogo negativnog – jednostavno niko ne želi da se igra sa osjetljivom dječijom kožom, kosom ili u ovom slučaju sluznicom.

Ipak, za dvije paste na ovoj listi sam stavila zato što sadrže sulfate, a to nikako ne odobravam za osjetljivu dječiju sluznicu. Prvi kriterijum po kojem gledamo paste za djecu jesu fluoridi u njima.

Dovoljno je da obratite pažnju na oznaku na pasti za koliko godina je namijenjena, jer su proizvođači dužni da (ne)stave fluoride u nju. Drugi kriterijum po kojem treba birati pastu za djecu jeste ukus. Vrlo je važno da djeca imaju motivaciju da peru zube, a neka ukusna pasta će im sigurno dati želju.

Moj izbor pasti za djecu
Curaprox Enzycal Zero
– pasta koja je namijenjena i odraslima i djeci do 7 godina. Nema fluoride mogu koristiti i odrasli ako po preporuči stomatologa ne treba da ih koriste. Ima enzime što je dodatni plus.

Alverde Zahn Gel – odlična pasta sa ksilitolom u velikoj koncentraciji. Uvijek je preporučim djeci koja imaju mnogo karijesa.

Alverde 5u1 pasta/krema – takođe mogu da je koriste i djeca i odrasli, nema fluor, ali je baš nekakvog bezukusnog ukusa, ako volite takve paste – za vas je.
Elmex paste – odlične paste brenda koji pazi na kvalitet. Imaju i za djecu do 6 i od 6 godina i više. (razlika u prisustvu fluora)

Aquafresh Splash – ukusna, jagodasta pasta koju sva djeca vole nema sulfate
Signal – fina pastica bez sulfata, vrlo ukusna i svidjeće se djeci
Zeodent – prirodna pasta sa zeolitom od čika Slavka iz Instituta Vinis iz Banjaluke. Isto nema fluoride i pogodna je za djecu, ali trebaće im neko vrijeme da se naviknu na ukus zeolite.

Patrolne šape – vremena se mijenjaju, na pastama koje sam ja koristila je uvijek bio krokodil ova pasta ima sulfate i zato je ne preporučujem.
Becutan – isto ima sulfate, kad već imate priliku da birate paste bez njih, zašto ne odabrati.

Koju pastu koriste vaša djeca i koja im je omiljena?

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -