Dizeldorf: Vraćaju vid slijepima uz pomoć tkiva iz korijena zuba

  DIZELDORF – Stomatolozi u Dizeldorfu liječe sljepilo i druga oštećenja vida uz pomoć tkiva iz korijena zuba, prenose svjetski zdravstveni portali.

  oko sljepilo1Najčešći uzroci sljepila i drugih oštećenja vida su zamućenja rožnice koja nastaju uslijed infekcije, ozljede ili upale. Kao posljedica toga, nedovoljno svjetlosti ulazi u oko i vid je smanjen. Za vraćanje vida, u vrlo posebnim slučajevima, stomatolozi i ljekari iz Dizeldorfa koriste vještački implant rožnjače koji je napravljen od korijena zuba.

  Ova rijetka koštano-zubna-keratoproteza (osteo-odonto-keratoprosthesis) se najčešće koristi za pacijente sa ozbiljnim oštećenjima vida ili sa slijepim pacijentima koji imaju netaknutu mrežnjač i optički živac ali kod kojih konvencionalna transplantacija rožnjače nije perspektivna.

  Tokom ove procedure zub pacijenta se ukloni zajedno sa korijenom i dijelom kosti. Nakon što se kruna zuba ukloni, korijen i dio kosti se prerežu po dužini, zatim se napravi otvor u koji se smjesti optički cilindar od pleksiglasa. Kao finalni korak u proceduri, proteza se zašiva na rožnjaču i prekriva oralnom sluznicom.

  – Izazov sa vještačkim implantima rožnjače je povezivanje ne-bioloških materijala sa tkivom samog tijela, tako da se implant integriše u tijelo dugoročno – kaže prof. Gerd Geerling, direktor Očne Klinike, Univerzitetske bolnice u Dizeldorfu.

  Doktori u Dizeldorfskoj Univerzitetskoj bolnici već su koristili ovu metodu za vraćanje vida slijepim pacijentima.

  – Korišćenjem koštano-zubne-keratoproteze, postižemo dugotrajnu i čvrstu vezu između vještačke optike koja mijenja prozirnu rožnjaču, i mineralne zubne supstance koja se čvrsto veže za koštano tkivo – zaključio je Geerling.

  Koštano-zubnu-keratoprotezu razvio je talijanski oftamolog Benedetto Strampelli još 60-tih godina prošlog vijeka.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.