fbpx
Naslovna Zanimljivosti Dizeldorf: Vraćaju vid slijepima uz pomoć tkiva iz korijena zuba

Dizeldorf: Vraćaju vid slijepima uz pomoć tkiva iz korijena zuba

DIZELDORF – Stomatolozi u Dizeldorfu liječe sljepilo i druga oštećenja vida uz pomoć tkiva iz korijena zuba, prenose svjetski zdravstveni portali.

oko sljepilo1Najčešći uzroci sljepila i drugih oštećenja vida su zamućenja rožnice koja nastaju uslijed infekcije, ozljede ili upale. Kao posljedica toga, nedovoljno svjetlosti ulazi u oko i vid je smanjen. Za vraćanje vida, u vrlo posebnim slučajevima, stomatolozi i ljekari iz Dizeldorfa koriste vještački implant rožnjače koji je napravljen od korijena zuba.

Ova rijetka koštano-zubna-keratoproteza (osteo-odonto-keratoprosthesis) se najčešće koristi za pacijente sa ozbiljnim oštećenjima vida ili sa slijepim pacijentima koji imaju netaknutu mrežnjač i optički živac ali kod kojih konvencionalna transplantacija rožnjače nije perspektivna.

Tokom ove procedure zub pacijenta se ukloni zajedno sa korijenom i dijelom kosti. Nakon što se kruna zuba ukloni, korijen i dio kosti se prerežu po dužini, zatim se napravi otvor u koji se smjesti optički cilindar od pleksiglasa. Kao finalni korak u proceduri, proteza se zašiva na rožnjaču i prekriva oralnom sluznicom.

– Izazov sa vještačkim implantima rožnjače je povezivanje ne-bioloških materijala sa tkivom samog tijela, tako da se implant integriše u tijelo dugoročno – kaže prof. Gerd Geerling, direktor Očne Klinike, Univerzitetske bolnice u Dizeldorfu.

Doktori u Dizeldorfskoj Univerzitetskoj bolnici već su koristili ovu metodu za vraćanje vida slijepim pacijentima.

– Korišćenjem koštano-zubne-keratoproteze, postižemo dugotrajnu i čvrstu vezu između vještačke optike koja mijenja prozirnu rožnjaču, i mineralne zubne supstance koja se čvrsto veže za koštano tkivo – zaključio je Geerling.

Koštano-zubnu-keratoprotezu razvio je talijanski oftamolog Benedetto Strampelli još 60-tih godina prošlog vijeka.

- Advertisment -

POPULARNO

Pet savjeta za održavanje zubnih implantata

Zubni implanti su odlično rješenje za zamenu izgubljenog zuba. Oni su jači od prirodnih i ne mogu da propadnu poput njih. I...

Na Medicinskom fakultet u Foči, odsjek stomatologija, u redovnu nastavu uvedena ugradnja zubnog implantata

Utorak 25. februara 2020. godine biće „zlatnim slovima“ upisan u istoriju Medicinskog fakulteta u Foči. U Specijalističkom centru za stomatologije na toj...

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. ...

Kurs: iTop Introductory 28. marta, bodovan je od strane Stomatološke komore Crne Gore

Podgorica će krajem marta biti domaćin kursa „iTOP Introductory I stepen“. iTOP- indivindualna obuka oralne profilakse je sistemski pristup učenju optimalne higijene...
- Advertisment -