Naslovna Savjeti Dilema: da li pokvasiti četkicu prije ili poslije pranja zuba?

Dilema: da li pokvasiti četkicu prije ili poslije pranja zuba?

Šta je pravilnije, pokvasiti četkicu za zube ili ne prije stavljanja paste? Jednu korisnicu Twittera je zanimao odgovor na ovo čuveno pitanje, pa je svoje pratioce pitala šta oni misle na tu temu.

Za samo nekoliko minuta, mnogi su se uključili u raspravu ističući da vole da peru zube potpuno suvom četkicom, dok su neki od njih rekli da im je nazamislivo da je ne pokvase.

Iako bi neko rekao da je to stvar ličnog izbora, stomatolog Mitali Hariavala je dala svoje stručno mišljenje na ovu temu.

Foto: kidsdentalgroup.ca

„Prvo bi trebalo da isperete četkicu vodom kako biste očistili i “omekšali” četkicu jer bi u suprotnom mogle da budu previše čvrste i oštete zube i desni. Pritom, vlaga pomaže pasti da se bolje zalijepi za četkicu i ne otpadne prilikom pranja zuba”, otkriva Mitali.

Dala je i dodatni savjet.

“Kada na mokru četkicu nanesete pastu za zube u veličini graška, još jednom je brzo ovlažite. Ovo drugo “pranje” će aktivirati pastu za zube tako što će povećati njenu rastvorljivost i učiniće da bolje prione na četicu kako ne bi otpala kada je prinesete ustima. Direktno miješanje vode i paste se ne preporučuje, jer može da umanji njen učinak“, zaključila je doktorka Mitali.

Izvor: Alo

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -