fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta je dijastema, koji su joj uzroci, simptomi, dijagnoza i način liječenja

Šta je dijastema, koji su joj uzroci, simptomi, dijagnoza i način liječenja

- Advertisement -

Dijastema je razmak između zuba. Ne dovodi do oštećenja zuba, a pojavljuje se kod djece i odraslih. Kod djece se razmak obično zatvara kada im niknu stalni zubi. Razmak je širi od 0,5 milimetara. Može se razviti između bilo kojeg zuba. Liječenje obično nije neophodno iz medicinskih razloga. Ali ako osoba ne voli ovu pojavu, moguće je zatvoriti ili smanjiti razmak. U ovom članku istražujemo uzroke dijastemu i opisujemo način liječenja i prevencije.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Uzroci
Dijastema može biti posljedica sljedećeg:
*Veličina zuba u odnosu na vilicu
*Ako su zubi premali u odnosu na veličinu vilice, može se pojaviti razmak između zuba
*Veličina vilice i zuba može biti genetska, što je jedan od razloga zašto dijastema može biti u porodicama

* mesiodens je takođe jedan od uzroka diasteme mediane- zub višak između centralnih sjekutića, najčešće rudimentarni zub. Zato je rtg snimka neophodi dio dijagnostike.

*Usljed nedostatka zuba
*Ako neki zubi nedostaju ili su manji od drugih, može se razviti dijastema.
Ovo često uključuje gornje bočne sjekutiće, dva prednja gornja zuba. Ako nedostaju gornji bočni sjekutići ili su relativno mali, može se stvoriti razmak između dva prednja zuba.

Foto: dentistaenvalencia.com

Prekomerni labijalni frenulum

Labijalni frenulum je tkivo koje se proteže od unutrašnjosti gornje usne do desni preko gornjih prednjih zuba. Ako je ovo tkivo posebno veliko, može da izazove razmak između ovih zuba.

Bolesti desni

Migracija zuba tipičan je znak uznapredovale bolesti desni. Kod ljudi koji imaju bolest desni, upala rezultira oštećenjem kosti koja podupire zube. Na kraju, zubi mogu postati labavi i mogu se pojaviti praznine.

Navike
Sisanje palca, sisanje usana, potiskivanje jezika i slične navike mogu vršiti pritisak na prednje zube, gurajući ih prema naprijed. To može dovesti do dijasteme.

Gubitak primarnih zuba
Djeca mogu da razviju privremene dijasteme kada im ispadnu primarni ili mliječni zubi. Kada im se pojave stalni zubi, ti razmaci se obično zatvore. Ova vrsta razmaka je dovoljno česta da stomatolozi smatraju da je to normalna razvojna pojava kod djece. Obično nije potrebno liječenje. Studija iz 2012. je pokazala da je dijastema prisutna kod otprilike dvije trećine djece kod koje su izbili samo centralni sjekutići. Centralni sjekutići su dva ravna zuba na prednjem dijelu gornje vilice.

Foto: consalud.es

Simptomi
Jedini pokazatelj dijasteme je vidljivi razmak između zuba. Ako zubi postanu labavi zbog bolesti desni, osoba može doživeti bol i nelagodu, posebno dok jede.
Ostali simptomi bolesti desni uključuju:
*jarko crvene desni
*otekle desni
*krvarenje desni
*povlačenje desni
*loš zadah
*labavi zubi

Foto: cosmetisdentistindia.com

Dijagnoza
Dijagnoza dijasteme je jednostavna – stomatolog uočava razmak dok pregleda zube. Obično će pojedinac prvo uočiti razmak tokom četkanja.

Terapija
Hirurška terpija dolazi u obzir kod patoloških stanja ili kod prevelikog frenuluma gornje usne (često u kombinaciji s ortodoncijom), koji se kasnije može ponovo pojaviti. Ortodontska terapija zahtijeva više vremena, može biti mobilna i fiksna, ali prednost joj je očuvanje zuba i usklađivanje zagriza. Parodontološka terapija služi da se zaustavi napredovanje parodontološke bolesti i kao regenerativna terapija može ostvariti stvaranje ili ponovo uspostavljanje izgubljenih ili oštećenih tkiva koja su uzrokovala pojavu dijasteme.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -