fbpx
NaslovnaSavjetiDijabetes Tip 2 kod djece utiče loše na oralno zdravlje

Dijabetes Tip 2 kod djece utiče loše na oralno zdravlje

- Advertisement -

Iako je poznato da postoji veza izmedu lošeg oralnog zdravlja i dijabetesa kod odraslih, nijedno istraživanje nije sprovedeno za oralno zdravlje kod gojazne djece ili djece sa dijabetesom do danas.

Po prvi put, jedna studija je sada pokazala da gojazna djeca sa dijabetesom tip 2 cešće imaju lošije oralno zdravlje u poređenju sa djecom normalne tjelesne težine i gojazne zdrave djece.

Foto: mojdijabetes.rs

U studiji je učestvovalo 19 djece normalne težine, 14 gojazne djece i 16 gojazne djece sa dijabetesom tip 2 starosti 10-19 godina su uključeni u studiju. Svaki učesnik je prošao detaljan oralni pregled, podvrgnut kliničkim ispitivanjima, uzeti su uzorci pljuvačke za mjerenje inflamatornih markera kao i za njenu mikrobiološku analizu.

Iako je broj zuba koji nedostaju, kao i broj karijesom zahvaćenih i popravljenih zuba bio sličan između grupa, ozbiljnost inflamacije gingive (određena mjerenjem gingivalnog indeksa) je najgora u dijabetes grupi Tip 2.

Dok je više lica u grupi djece normalne težine i gojazne zdrave djece imao odličnu ili dobru ocjenu gingivalnog indexa, niko od učesnika u dijabetes grupi nije imao odličnu ocjenu. Osim toga, djeca sa dijabetesom su vjerovatno manje imala posjete stomatologu u posljednjih šest mjeseci.

Foto: roditelji.edukacija.rs

Stručnjaci upozoravaju
Najvažniji nalaz ovog istraživanja je da, kao odrasli, djeca sa dijabetesom tip 2 su podložnija parodontološkim oboljenjima za razliku od zdrave gojazne djece kao i djece sa normalnom tjelesnom težinom.

To daje opravdanje za potrebnom dodatnom pažnjom oralne higijene kod djece oboljele od dijabetesa tip 2. Redovne posjete stomatologu na svakih 6 mjeseci kao i adekvatno održavanje oralne higijene, mogu spriječiti nastanak oboljenja usne duplje kod ove djece.

Izvor: vasstomatolog.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -