Naslovna Savjeti Dijabetes i oralno zdravlje - postoji veza !

Dijabetes i oralno zdravlje – postoji veza !

Da li je vama ili vašoj bliskoj osobi dijagnostifikovan dijabetes tipa II? Ako je to slučaj, trebalo bi da znate da postoji veza između dijabetesa i bolesti desni. U stvari, dijabetes i bolesti desni često idu ruku pod ruku. Ako se bakterija u ustima razmnožava nekontrolisano, to izaziva upalu. Utvrđeno je da upalni proces izaziva kolebanje nivoa šećera u krvi, što može znatno otežati kontrolu vašeg dijabetesa. Dalje, ako imate dijabetes, ali ne održavate redovno nivoe šećera u krvi, vaše zdravlje desni će trpjeti zbog viših nivoa glukoze u ustima i lošeg liječenja.

Možda ćete primijetiti više upale, kao i krvarenja prilikom pranja zuba. Gingivitis ili upala desni, ako je nekontrolisana, ponekad može biti suptilan znak da se u vašem tijelu još nešto dešava, kao što je fluktuiranje nivoa šećera u krvi. Kako ćete znati da li imate nekontrolisan gingivitis? Možete primijetiti dugotrajno krvarenje prilikom četkanja ili brisanja zuba ili će vam stomatolog reći na osnovu njihovih rezultata iz rutinskog pregleda. Ako je upala desni u toku dok ste na liječenju, stomatolog će vas uputitise kod ljekara da utvrdi da li postoji osnovni uzrok, poput dijabetesa.

Morate ozbiljno shvatite bilo koju upalu ili krvarenje desni i morate se javiti stomatologu i ljekaru. Ako vam je dijagnostifikovan dijabetes, morate češće ići kod stomatologa, kako bi imali profesionalnu uslugu čišćenja desni, čime smanjujete ukupne bakterije u ustima. Ne samo da ćete imati zdravije desni i zube, već će vam smanjenje oralnih bakterija, pored tretmana koji je propisao vaš ljekar, možda pomoći da kontrolišete svoju bolest (dijabetes).

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -