NaslovnaIntervjuDigitalna stomatologija je budućnost stomatologije

Digitalna stomatologija je budućnost stomatologije

- Advertisement -

Studijski program stomatologije na Medicinskom fakultetu u Foči izrastao je u jedan ozbiljan akademski projekat, a svega toga ne bi bilo bez Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Naime, kadrovi koji rade u Foči, studirali su u Beogradu i sve ono što su tamo naučili, prenijeli su u praksu. Interesovanje za studijski program stomatologije u ovom gradu u Istočnoj Hercegovini je iz godine u godinu sve veći i veći. Zbog toga je dogovoreno proširenje saradnje sa fakultetom iz glavnog grada Srbije.

Foto: novosti.rs

„Mi imamo dugogodišnju saradnja, od početka, sa studijskim programom stomatologije u Foči i nam je drago da možemo da pomognemo. Oni su stasali u jedan ozbiljan fakultet, što je nama još draže, jer smo mi učestvovali u školovanju kadra i nastavićemo još više. Dogovorili smo da unaprijedimo našu saradnju, da se povežemo, da učestvujemo zajedno u međunarodnim projektima, a sve u cilju unapređenja i kurikuluma i studijskim programa na svim nivoima“, rekao je prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

I stomatologija je bila pred izazovima pandemije korona virusa. Kako odgovoriti na sve probleme koje je donijela pandemija, a sada i ekonomska kriza. Koliko to utiče na održavanje oralnog zdravlja, ali i na razvoj stomatologije?

Foto: ktv.rs
Foto: ktv.rs

„Što se tiče pandemije korona virusa, ona je ostavila traga, najviše na pacijentima. Jednostavno, kao i u svim drugim oblastima vodilo se računa o kovidu, a ne o zdravlju drugih organa, a kamo li o oralnom zdravlju. Trenutno imamo jedan pad u zdravstvenom stanju uopšte usta i zuba, ali sada sve stomatološke ordinacije normalno funkcionišu i nadam se da će se stanje poboljšati. Mada i bez korone na ovim našim prostorima, dosta je loše stanje usta i zuba“.

Šta je to što se tiče unapređenja nastave, šta je to što je po vašem mišljenjnu važno da se mijenja i prilagođava.
„Po mom mišljenju, najvažnije je pratiti trendove digitalne stomatologije.Jednostavno, digitalna stomatologija je krenula krupnim koracima naprijed i već je ušla svuda i mi moramo da se prilagodimo tome i da studente obučavamo digitalnoj stomatologiji, jer je to definitivno budućnost stomatologije“, zaključio je prof. dr Marković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -