NaslovnaIntervjuDigitalizacija pomaže u radu i sa njom se mnogo dobija na vremenu,...

Digitalizacija pomaže u radu i sa njom se mnogo dobija na vremenu, kvalitetu, kao i na komforu pacijenta

- Advertisement -

Digitalizacija je posljednjih godina prisutna praktično u svim sferama života. Više nego u mnogim drugim oblastima, digitalizacija i automatizacija su našli mjesto u procesima u stomatologiji.

Bez obzira da li se radi o komunikaciji sa pacijentom, dokumentaciji, dijagnostici, planiranju terapije ili izradi nadoknada, digitalizacija je olakšala, ubrzala i, u najvećem broju slučajeva, poboljšala procese u svakodnevnoj praksi.

Dr Miradin Lolović (Foto: stomatologija.me

“Digitalizacija je postala sastavni dio, ne samo stomatologije već i svih grana medicine. S obzirom da nam uslovi života to traže, da je vrijemena jako važno i u stomatologiji, kao i u svakom poslu, digitalizacija nam pomaže da svedemo ljudsku grešku na minimum. Digitalizacija nije da se stisne samo dugme i da se sve riješi. Kolege moraju biti spremne teoretski, da znaju šta i kako treba da se radi. Digitalizacija pomaže u radu i sa njom se mnogo dobija i na vremenu i na kvalitetu, kao i na komforu pacijenta“, kaže za naš portal dr Miradin Lolović.

Koliko je teško pratiti nove tehnologije u situaciji kada se radi praktično cijeli dan?

„Jako teško je pratiti sve to. Ne iz razloga što traži puno angažovanje, da moraš biti teoretski spreman…, već iz razloga finansija. Sve te nove tehnologije koje izlaze skoro svaki dan, nisu napravljene za naše tržište. Razlika između cijena usluga koje mi nudimo u Crnoj Gori i cijena na Zapadu je deset puta manja kod nas. Sa druge strane, ako ja želim da kupim neki uređaj, koštaće me daleko skuplje, zbog granica, nego što će to koštati nekog stomatologa koji živi u toj zemlji koja proizvodi uređaj“.

Dr Miradin Lolović (Foto: stomatolgija.me)

Pomenuli ste implantate. Koliko je interesovanje u Crnoj Gori za taj vidi nadokande izgubljenog zuba ili više zuba?

“Implantologija je najmlađa grana stomatologije i svakim danom je sve veće interesovanje. Javljaju se pacijenti koji žele ugradnju implantata i vjerujem da će u narednom periodu biti još veće. Treba da smo realni da neće niko da dođe i kaže doktoru da ga „operiše“ i da mu ugradi implantat. Na stomatologu je da objasni pacijentu koji su benefiti ugradnje implantata. Ako nemamo pravilnu funkciju žvakanja, stomatognatnog sistema, oralnofacijalnog sistema, možemo da imamo problema sa želudcem i dosta drugih problema. Ukoliko pacijent postane svjestan tih benefita, mnogo je lakše uraditi ugradnju implantata. Međutim, moram da napomenem da svaki pacijenti nije indikovan za ugradnju impantata“.

Crna Gora je atraktivna turistička destinacija, koju svake godine posjeti veliki broj turista. Koliko je daleko od toga da se razvije u centar dentalnog turizma?

Dr Miradin Lolović (Foto: stomatologija.me)

“Dentalni turizam zavisi od toga koliko smo jaki kao društvo, kakve poruke šaljemo kao društvo zemljama u okruženju da bi potencijalni pacijenti bili sigurni da će, ako dođu kod nas, dobiti pravu uslugu. Mislim da ima dosta stomatologa koji su spremni i mogu da završe sve stomatološke usluge na onom nivou na kom se završavaju u okruženju, ako ne i bolje. Samo nam treba malo bolja organizacija. Crna Gora je oaza Mediterana i svi pacijenti koji bi došli ovdje, ne samo da bi dobili kvalitetnu uslugu, već bi imali i šta da vide. Potrebno je još malo podignemo nivo stomatologije, da to sve marketinški promovišemo na pravi način i da tako potencijalne pacijente privučemo kao idealnu destinaciju za njih“, zaključio je dr Lolović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -