fbpx
NaslovnaIntervjuDigital Smile Design

Digital Smile Design

Estetski zahtjevi današnjih protetskih pacjenata sve su viši. Savremeni stomatološki materijali, bezmetalna keramika, kompozitni cementi, omogućavaju vrhunske rezultate. S druge strane ne vide svi jedne te iste zube kao podjednako lepe.

Nekome je lijepo što prirodnije sa sitnim nepravilnostima i prirodnom svjetlinom zuba, a opet sve je popularniji i hollywood smile koji podrazumijeva izarzito svjetle, što simetričnije i ravnije zube.

- Advertisement -

Može li se na osnovu tuđeg osmijeha napraviti sopstveni?
Često pacjenti dolaze sa fotografijom osmeha i zuba koje bi željeli da imaju. Nažalost apsolutni copy-paste nije moguć. Donekle se mogu ispoštovati želje pacjenta, ali se u isto vrijeme moraju prilagoditi i bitnim parametrima koje pratimo kod izrade kruna ili faseta, a koji su individualni.

Ovi parametri nam pokazuju koja je veličina i polažaj zuba kod svakog pojedinačno i može se donekle menjati i prilagodjavati. U drugom slučaju, došlo bi do poremećaja u funkciji govora, žvakanja…ili ne bi bio u skladu sa proporcijama lica pacjenta. Dakle, estetika nije i ne može biti jedini kriterijum koji utiče na oblik i položaj restauriranih zuba.

Šta je to digital smile design?
Digital smile design je kompjuterski program koji omogućava da pacijent učestvuje u kreiranju svog budućeg osmijeha. Uz korišćenje profesionalne foto opreme, prvo se prave fotografije lica u osmijehu i pri drugim aktivnim pokretima lica. Nakon tog vrši se analiza lica na osnovu ovih fotografija.

Neke od bitnih informacija su simetrija lica, položaj zenica, međusobni odnos desni, usana i zuba… Na osnovu ovih i mnogih drugih informacija prave se proračuni i dobijaju mogući planovi. Stomatolog ih prezentuje pacjentu, i on tada može da sugeriše šta mu se sviđa, šta bi želio da se izmijeni, ako je to moguće.

Kada se napravi definitivni plan, moguće je napraviti privremene krune, tzv. test drive smile, gde pacijent prije početka intervencije može znati kako će izgledati krajnji rezultat.

Neki od ponuđenih planova će podrazumijevati kompleksnije, a neki manje kompleksne intervencije da bi se stiglo do željenog rezultata. To takođe može biti jedan od faktora koji će uticati na odluku pacjenta. Digital smile design je značajno olakšao komunikaciju između pacijenta i stomatologa, ali i stomatologa i zubnog tehničara. Mogući nesporazumi svedeni su na minimum i ovime je posao stomatologa znatno olakšan, a pacijent zagarantovano zadovoljan krajnjim ishodom.

Izvor: Dental centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -