NaslovnaSavjetiDeset stvari koje treba da znate o keramičkim fasetama

Deset stvari koje treba da znate o keramičkim fasetama

- Advertisement -

Piše: dr Vladan Keković
Ako ste ikad razmišljali o keramičkim fasetama, nadoknadama koje se trajno cementiraju na prednjim površinama zuba kako bi promijenili oblik, veličinu i boju zuba, i dali Vam blistav holivudski osmijeh, ovaj tekst je napisan za Vas. Sljedećih 10 stvari trebate znati prije nego se upustite u proceduru izrade keramičkih faseta
1.Izbor stomatologa
Izrada keramičkih faseta je estetska procedura, ali ona podrazumijeva niz veoma zahtjevnih i preciznih koraka kako bi se postigla visoka estetika. Visoku estetiku u slučaju keramičkih faseta čini saradnja Vašeg stomatologa i zubne tehnike koja izrađuje keramiku, kao i jasna komunikacija doktora i pacijenta. Posljednjih godina moguće je izraditi keramičke fasete i krunice i u ordinaciji pomoću CAD/CAM tehnologije, ali pokazalo se da je i dalje umjetnički dodir izuzetno dobrog tehničara nenadmašan u postizanju prirodnosti keramike. Zatim, precizna preparacija do nivoa dijela milimetra uz upotrebu dentalnih lupa, kao i protokol otiskivanja, izrade i dizajna privremenih krunica, i na kraju komunikacija sa pacijentom o željenom ishodu dovode do adekvatne finalizacije novog osmijeha i zadovoljstva pacijenta.

2.Svaki osmijeh je unikatan
Pacijenti često dolaze sa idejom o osmijehu koji žele, i moderna stomatologija putem privremenih krunica omogućava da svaki pacijent ,,proba“ svoj novi osmijeh prije dobijanja definitivnih, keramičkih, faseta ili krunica. Često inicijalno željeni osmijeh nije idealan za pacijenta, i onda se pristupa redizajniranju privremenih krunica čime se čak u roku od pola sata može dobiti idealan oblik zuba koji odgovara licu i karakteru pacijenta. Zapravo, većina moderne stomatologije se vrti oko individualizacije osmijeha tj. oko dizajna. Tek nakon postignutog adekvatnog dizajna, i dobijanja ,,zelenog svjetla“ u vezi izgleda zuba od strane pacijenta, rad se šalje na definitivnu izradu.
3.Budite spremni na temeljne analize
Iako je stomatologija postala brza i efikasna, brzina se ne odnosi na dio planiranja osmijeha. Potrebno je u protokolu planiranja obaviti razgovor sa pacijentom, evaluaciju generalnog stanja i zdravlja usta, desni i zuba. Zatim potrebno je analizirati lice pacijenta, napraviti fotografije pomoću kojih zubotehnička laboratorija upoznaje pacijenta, evaluirati osmijeh prilikom blagog osmijeha kao i punog, iskrenog, smijeha. Tek tad, na osnovu ovih informacija, može se pristupiti određivanju veličine, oblika i boje budućih zuba.

4.Fasete i krunice ne štite zube
Zapravo, adekvatno urađene krunice i fasete niti odmažu niti pomažu zubima. One su tu kako bi unaprijedile Vaš osmijeh i dale Vam samopouzdanje za pun i iskren osmijeh u svakom trenutku. Dakle, važno je znati da adekvatna higijena štiti zube, a stavljanje zuba pod fasete i krunice se čini isključivo zbog funkcionalne ili estetske potrebe. Takođe, nije potrebno uraditi sve zube, već ukoliko ste nezadovoljni sa određenim brojem zuba, moguće je uraditi keramički rad samo na njima.
5.Fasete smanjuju brušenje
Jedna od mnogih prednost keramičkih faseta jeste što, za razliku od krunica, za njih je neophodno brusiti samo prednju stranu zuba, i to minimalno. Moderne tehnike cementiranja zahtijevaju da brušenje ne ide dalje od gleđi zuba, tako da taj detalj dočarava koliko je brušenje minimalno za keramičke fasete u poređenju sa brušenjem za krunice.
6.Izbjegnite marketinške trikove
Često se u svijetu socijalnih mreža pojavljuju reklame koje su u prvi mah privlačne pacijentima, zbog, uzmimo primjer, odsustva ikakvog brušenja, kao što je slučaj kod tzv. non-prep venira. Istina je da su non prep veniri sjajan koncept (i trebaju se raditi), ali njihova upotreba je opravdana samo u određenom broju slučajeva. Zbog velike potražnje non-prep venira od strane tržišta mnogi pacijenti su dobili predimenzionirane fasete koje povlače sa sobom dodatne komplikacije. Velikom broju pacijenata je apsolutno neophodan tzv. ,,prep” zuba kako bi se stvorilo mjesto za buduću fasetu i kako bi sem postigao idealan oblik zuba. Potrebno je naglasiti da je razgovor sa Vašim stomatologom važan, i da time trebate dobiti objašnjenja i racionale za svaki korak terapije kojem se podvrgavate.

7.Faseta postaje dio Vašeg zuba
Tehnike bondinga tj. cementiranja koja se rade stvaraju na mikroskopskom nivou ,,mostove” između keramičke nadoknade i Vašeg zuba, čime praktično oni postaju jedna cjelina. Nakon adekvatno urađenih keramičkih faseta nećete imati nikakav osjećaj stranog tijela u ustima.
8.Keramičke fasete traju godinama
Keramički materijali u stomatologiji su materijali koji nisu skloni mijenjanju (kao npr. kompozitni materijali), i adekvatnim održavanjem moguće je imati ih i preko 15 godina, što nas dovodi do sljedeće tačke, higijene.
9.Potrebna je disciplina u oralnoj higijeni
Keramičke fasete zapravo ne mijenjaju potrebu za pranjem zuba i upotrebom konca, ona ostaje ista kao i za Vaše zube, ali budući da su zubi idealno restaurirani, nepridržavanjem pravila oralne higijene rezultat će izgubiti na trajanju.

10.Imate nesigurnost u vezi sa osmijehom? Suočite se sa njom
Naravno da je u redu imati imperfekcije zuba, ali ukoliko osjećate da želite unaprijediti Vaš osmijeh, moderna stomatologija je tu, prisutna je, i proizvodi savršene osmijehe svakodnevno. Procedura izrade keramičkih faseta se izvodi pod lokalnom anestezijom i bezbolna je. Pomoću privremenih krunica iz ordinacije ćete izaći sa novim, prema Vama dizajniranim i lijepim zubima, neometano se vratiti svakodnevnim obavezama, i nakon nekoliko dana ćete dobiti idealan keramički rad i blistav osmijeh. (www.jollywoman.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -