fbpx
NaslovnaSavjetiDeset savjeta za oralnu higijenu

Deset savjeta za oralnu higijenu

- Advertisement -

Zdravi zubi i lijep osmeh ne predstavljaju samo ukras na vašem licu. Oni su preduslov za pravilan govor, normalnu ishranu i jak imunitet. Sigurno ste od svog stomatologa ili ljekara bar nekada do sada čuli “Zdravi ste ukoliko su vam zdrava usta”.

Da biste obezbijedili svoje oralno, pa tako i opšte zdravlje, neophodno je da održavate svakodnevnu oralnu higijenu na prihvatljivom nivou. Osim uobičajenih sredstava koji podrazumijevaju četkicu i pastu za zube, postoji još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da rizik od oboljenja zuba i desni potpuno smanjite.

Foto: freepik.com

1.Vrsta četkice za zube
Četkica za zube je najosnovniji alat u održavanju oralne higijene; danas u prodavnicama postoji veliki broj četkica, dok ljudima često nije jasno po čemu se one to tačno razlikuju i zašto bi bilo bolje kupiti određenu vrstu četkice; ono na šta treba obratiti pažnju jeste gustina vlakana na četkici, jer će samo vrsta sa gušćim vlaknima obaviti svoj posao; četkice se razlikuju i po mekoći vlakana, pa možete odabrati od najmekše do najtvrđe; obično se preporučuje ona sa oznakom medium, ali ukoliko imate osjetljive desni koje krvare, opredijelite se za soft ili extra-soft varijantu.

2.Tehnika pranja zuba
Osim adekvatne četkice, važno i kako ćete njom rukovati dok perete zube; dužina pranja treba da bude minimum 3 do 5 minuta, a za to vrijeme četkicom treba da operete spoljnu i unutrašnju površinu zuba; to treba činiti pokretima odozgo ka dole (gornja vilica) i pokretima odozgo ka gore (donja vilica); četkicom ne treba da pritiskate previše jako da ne biste povrijedili desni, ali ni preslabo tako da ne skidate naslage.

Foto: freepik.com

3.Interdentalne četkice
Posebno su korisne za ljude koji imaju fiksnu protezu; interdentalne četkice, kako im i ime kaže, predviđene su za čišćenje prostora između zuba i veoma su tanke i fleksibilne; fiksna proteza onemogućava korišćenje zubnog konca, pa je idealna za uklanjanje ostataka hrane i plaka u prostoru između i zuba i proteze.

4.Pasta za zube
Izbor paste za zube dosta je jednostavniji od biranja četkice; važno je samo da obratite pažnju da li pasta sadrži fluor i ne možete pogrešiti; fluor je važan u zaštiti zubne gleđi, i pomaže kod osjetljivosti zuba i desni; dodatne efekte paste možete izabrati po želji (izbjeljivanje, jačanje, ukus, da li je gelaste strukture).

5.Konac za zube
Četkica za zube nije dovoljna da bi se odstranile sve bakterije i naslage; konac je obavezan u svakodnevnoj oralnoj higijeni jer se pomoću njega odstranjuje zaglavljena hrana između zuba; takođe, prostor između zuba je posebno pogodan za taloženje zubnog plaka, a na tom mjestu on se jedino može odstraniti upravo zubnim koncem.

Foto: bodent.rs

6.Tečnost za ispiranje usta
Ovi rastvori spadaju u pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene; važno je napomenuti da nisu sami po sebi dovoljni, odnosno ne mogu zamijeniti pranje zuba, već se primjenjuju nakon pranja; bitno je da pri kupovini tečnosti za ispiranje usta obratite pažnju na deklaraciju – izbjegavajte one koje u sebi sadrže alkohol; alkohol može dovesti do sušenja sluzokože u ustima, kao i pomalo neprijatnog osjećaja da vam rastvor nagriza desni.

7.Redovne posjete stomatologu
Često se dešava da ljudi odlaze na pregled kod stomatologa tek kada osjete neki bol ili osjetljivost u zubima; to je pogrešno, jer kada do bola dođe, znači da je vaše oralno zdravlje već ugroženo; redovne posjete stomatologu su obavezne jer vam on može reći kako da spriječite nastanak upale desni, karijesa, da li je vaša oralna higijena na zadovoljavajućem nivou, na šta treba da obratite pažnju; takođe, neophodno je profesinalno uklanjanje zubnog kamenca bar dva puta godišnje koje se vrši posebnim aparatima u ordinaciji.

8.Žvakaća guma
Može vam poslužiti kao privremeno pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene; dok žvaćete žvaku, lučenje pljuvačke se povećava, pa se tako smanjuje koncentracija kiseline koju proizvode bakterije u vašim ustima; da ne biste proizveli suprotan efekat, birajte žvakaće gume bez šećera; podrazumijeva se da žvakaća guma ne može zamijeniti pranje zuba, ali može vam pomoći dok ste u žurbi ili onda kada želite da uklonite neprijatan zadah.

Žvakaća guma
Foto: freepik.com

9.Izbalansirana ishrana
Ukoliko ne unosite dovoljnu količinu minerala i vitamina, biće ugroženo kako vaše opšte, tako i oralno zdravlje; minerali koji su naročito važni za zube i desni jesu kalcijum i fosfat, a unose se konzumiranjem mliječnih proizvoda i štite zubnu gleđ; hrana i piće koji su bogati skrobom i kiselinom naročito su opasni za zube, jer stvaraju pogodne uslove za taloženje bakterija.

10.Riješite se navike spavanja sa otvorenim ustima
Iako vam možda zvuči bezazleno, ova navika može biti uzrok karijesa i bolesti desni u vašim ustima; kada spavate sa otvorenim ustima dolazi do isušivanja pljuvačke, pa se bakterije u toku lakše i brže talože; ukoliko ste samo prehlađeni, ne može doći do posljedica po vaše oralno zdravlje, ali ne zanemarite štetnost ovakvog načina spavanja ukoliko vam je prešlo u naviku.

Ovih 10 savjeta pomoći će vam da održite zdravlje i lijep izgled zuba, dok se za dodatne mjere u održavanju oralne higijene uvek možete posjavetovati sa stomatologom. Metode navedene u tekstu nisu komplikovane, i uz malo truda postaće vaša zdrava navika. Ulažite u oralno zdravlje da biste poštedjeli sebe mnogih zdravstvenih problema i velikog novčanog troška pri liječenju istih.

Izvor: Tvoj zubar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -