NaslovnaSavjetiDeset prednosti zubnih implantata za starije pacijente

Deset prednosti zubnih implantata za starije pacijente

- Advertisement -

Nedostatak zuba može biti smetnja i to ne samo kada je u pitanju ishrana. To može značajno uticati na vaš kvalitet života. Nažalost, gubitak zuba postaje uobičajen kako starimo. Srećom, postoji nekoliko opcija za zamjenu zuba. Ali šta je najbolje od njih?

Zubni implantati. Reći ćemo vam zašto. Konvencionalni zubni implantati su trajno rješenje za nedostajuće zube. Napravljeni su da kopiraju strukturu vaših zuba i na taj način nude prednosti koje druge opcije zamjene zuba ne mogu.

Dalje, zubni implantati mogu biti posebno korisni za starije osobe. Želite da saznate više? Imamo deset razloga zašto bi stariji pacijenti trebalo da imaju zubne implantate.

1.Spriječavaju gubitak kostiju vilice
Neizbježno je izgubiti koštanu masu kada starimo. Nešto od te mase dolazi iz vaše vilice kada izgubite zube. To je zato što vaši zubi stimulišu vašu vilicu da održi svoju masu. Pošto su zubni implanti ugrađeni u vaše vilice, to je jedino rješenje za zamjenu zuba koje zamjenjuje tu stimulaciju vilične kosti.

2.Daju prirodan izgled
Kako naši prirodni zubi dolaze u različitim nijansama, oblicima i veličinama, tako i zubni implantati. Prirodna struktura vaših zuba biće nacrt vaših implantata. Vaš stomatolog će dizajnirati implantate koji će dobro pristajati i savršeno odgovarati boji vaših postojećih zuba.

3.Vraćaju snagu ugriza
Zubni implantati se fiksiraju u vašu vilicu pomoću titanijumskog stuba, što im daje veću stabilnost kada grizete tvrdu hranu. Daje vam istu snagu zagriza koju biste imali sa vašim prirodnim zubima, pomažući vam da ponovo uživate u širokom spektru hrane. Proteze ne mogu da povrate toliko sile, jer nisu ukorijenjene na isti način kao naši prirodni zubi ili zubni implantati.

4.Zadržavate oblik svog lica
Ponekad možete reći da li nekoj osobi nedostaju zubi, samo ako pogledate njeno lice. To je zato što zubi pomažu u održavanju strukture lica. Dakle, kada izgubite zube, gubite dio te podrške. Pošto zubni implantati zamjenjuju vaše prirodne zube, oni pružaju istu podršku vašem licu.

5.Pomažu vam da govorite glatko
Nedostatak zuba može uticati na vašu sposobnost izgovaranja riječi. Proteze vam ponekad mogu čak i smetati u govoru. S druge strane, zubni implantati su napravljeni da se osjećaju i funkcionišu kao vaši pravi zubi. Tako mnogi stariji pacijenti pronalaze zubne implantate, koji im omogućavaju da govore glatko i prirodno.

6.Nemožete dobiti karijes
Pošto su vještački, zubni implantati ne mogu da propadaju na isti način kao prirodni zubi. To ne znači da više ne treba da perete zube, jer bakterije i dalje mogu izazvati infekcije u ustima. Ali ne brinite se o karijesu.

7.Zahtijevaju malo održavanja
Proteze zahtijevaju posebne proizvode za njihovo čišćenje i održavanje, poput ljepka i specijalnih konaca. Briga o njima može biti problematična, a da ne spominjemo skupa. Zubnim implantatima je, međutim, potrebno samo redovno četkanje i čišćenje koncem kao prirodnim zubima.

8.Ne klize
Ljudi sa protezama su obično oprezni kada pričaju i jedu u javnosti. Proteze su poznate po pomjeranju i klizanju sa mjesta. Srećom, zubni implantati vas nikada neće “osramotiti”, jer su čvrsto ukorijenjeni i neće ispasti u javnosti.

9.Podrška susjednim zubima
Vaši zubi se mogu pomjerati kada nedostaje zub pored njih. Međutim, kada zubni implantati zamijene zube koji nedostaju, oni podržavaju okolne zube, pomažući vam da održite ravan i ujednačen osmijeh.

10.Obezbjeđujete trajno rješenje
Druga rješenja za zamjenu zuba su sklonija habanju. Zahtijevaju redovnu popravku i zamjenu, a da ne spominjemo mnogo održavanja. Zubni implantati su doživotno rješenje koje će vam pomoći da živite život optimalno, bez obzira na godine.

Da li su zubni implanti bezbjedni za starije osobe?
Možete li biti prestari za zubne implantate? Da li će oni raditi jednako dobro za vas, kao i za nekog mlađeg? Jednostavan odgovor na oba ova pitanja je DA! Nikada ne možete biti prestari za zubne implantate. Djeluju i podjednako su efikasni kod starijih pacijenata – čak i kod onih sa manjom gustinom kostiju.

Možete očekivati da ćete iskusiti iste prednosti kao i bilo ko drugi od zubnih implantata. Starijim pacijentima je potrebno oko četiri mjeseca da se potpuno oporave nakon ugradnje zubnih implantata, u poređenju sa mlađim pacijentima kojima treba tri mjeseca. Svi pacijenti, bez obzira na godine, mogu iskusiti od tri do pet dana nelagodnosti. Međutim, ovo se lako može popraviti blagim lijekovima protiv bolova i antiinflamatornim lijekovima.

Izvor: Langmor Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -