fbpx
NaslovnaSavjetiDeset najčešćih zabluda u vezi sa njegom i zdravljem mliječnih zuba

Deset najčešćih zabluda u vezi sa njegom i zdravljem mliječnih zuba

Mlade mame svakodnevno dobijaju brojne savjete u vezi sa zdravljem i njegom svoje djece. Ti savjeti u većini slučajeva mogu pomoći, međutim nekada, ukoliko su pogrešni, mogu dovesti do velikih zabluda i nanijeti veliku štetu.

Ovo su najčešći savjeti u vezi sa zdravljem i njegom zuba kod djece koji su pogrešni i potencijalno opasni:

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Zabluda 1: Mliječni zubi nisu važni
Istina: Mliječni zubi su veoma važni, mliječni zubi djeci omogućavaju pravilno žvakanje, adekvatan govor, pravilan razvoj orofacijalnog sistema, čuvaju prostor za adekvatno pozicioniranje stalnih zuba. Da bi se kasnije stalni zubi razvili pravilno važno je da oralna šupljina u kojoj će nići bude potpuno zdrava.

Ukoliko su mliječni zubi zahvaćeni karijesom, on se može prenijeti i na stalne zube, pošto karijes predstavlja infektivno oboljenje. Oštećenje mliječnih zuba djetetu može prouzrokovati bol, a kasnije i probleme pri zvakanju, govoru i uopšte normalnom funkcionisanju. To sve može imati negativne posljedice i na psihološki razvoj deteta.

Zabluda 2: Mliječni zubi se ne popravljaju i ne vade
Istina: Mliječni zub koji je zahvaćen karijesom je neophodno liječiti. Ukoliko je neophodno, u slučajevima kada je liječenje nemoguće potrebno je takve zube izvaditi.

Pogrešno je ostavljati takve zube u ustima, jer mogu štetno uticati, osim na preostale zube i okolna tkiva, i na zametke stalnih zuba i na opšte zdravlje djeteta.

Zabluda 3: Dojenje kvari zube
Istina: Dojenje doprinosi pravilnom rastu i razvoju vilica. Za pravilan razvoj neophodno je da dojenje traje minimum šest mjeseci. Kraće dojenje od šest mjeseci ili odsustvo dojenja, dovodi do češćih pojava ortodontskih anomalija.

Nova istraživanja ukazuju na to da prolongirano dojenje nije povezano sa razvojem karijesa kod djece.

Tako danas i dječiji stomatolozi ohrabruju majke da doje svoju djecu do druge godine. Međutim, ono što može doprinijeti razvoju karijesa je često dojenje tokom noći i učestalo hranjenje na flašicu, pogotovo zaslađenim napicima.

Zabluda 4: Nije neophodno voditi dijete kod zubara dok ga ništa ne boli
Istina: Prva posjeta djeteta stomatološkoj ordinaciji je izuzetno važna. Ako se adekvatno isplanira može biti veoma dobra osnova za očuvanje djetetovog oralnog zdravlja.

Zato je izuzetno važno da dijete prvi put dođe u ordinaciju sa zdravim zubima i ustima, dok nema stomatološke probleme. Najbolje je da dijete posjeti stomatologa prije prve godine.

Zabluda 5: Fluor je štetan
Istina: Fluor je element čija primjena u adekvatnoj koncentraciji, kroz paste za zube i ostala sredstva za oralnu njegu, prilagođen uzrastu djeteta, omogućava stvaranje čvršće i otpornije zubne gleđi.

Zabluda 6: Mazanje bijelog vina na desni će pomoći bebi prilikom nicanja zuba
Istina: Mazanje belog vina će samo omogućiti apsorpciju alkohola sa mjesta mazanja u krvotok bebe. Za olašanje nelagode prilikom nicanja zuba kod djece, postoje brojni prilagođeni gelovi i glodalice.

Zabluda 7: Simpatično je kada majka ljubi malo dijete u usta
Istina: Iako je poljubac između majke i djeteta veoma intiman čin, poljubcem u usta će majka djetetu prenijeti oralne kariogene bakterije i izložiti ga riziku za nastanak karijesa.

Zabluda 8: Dodavanje šećera u vodu koju beba pije preko flašice
Istina: Šećer iz vode se taloži na površinama prednjih zuba i doprinosi razvoju cirkularnog karijesa, odnosno drugačije nazvanog sindromom flašice.

Zablud 9: Cucla se umače u med
Istina: Nema potrebe cuclu umakati u med. Ova navika, takođe, doprinosi riziku za nastanak cirkularnog karijesa.

Zabluda 10: Mama i beba jedu iz iste kašičice, mama stavlja bebinu cuclu usta
Istina: Ovo su veoma štetne i nezdrave navike. Na ovaj način majka prenosi bakterije iz svoje usne duplje direktno bebi, izlažući je riziku za nastanak infekcija i oralnih oboljenja.

Izvor: Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -