NaslovnaSavjetiDeset najčešćih zabluda o fiksnoj protezi

Deset najčešćih zabluda o fiksnoj protezi

- Advertisement -

Osnovna funkcija i prednosti fiksne proteze mahom su poznati široj populaciji. Oni koji imaju potrebu za ispravljanjem zuba u pravilan niz, uvijek imaju priliku da se prije dolaska kod ortodonta dodatno informišu.

U najvećem broju slučajeva potencijalni pacijenti informišu se putem interneta. Ipak, neke od nedoumica i zabluda nerijetko stignu i do ordinacije. Ovo je 10 najčešćih pitanja i dilema sa kojima se susrećemo u praksi.

Foto: kupime.com

Fiksna proteza može da privuče udar groma
Pitanje “da li fiksna proteza može da privuče udar groma”, uglavnom dobijamo tokom ljeta kada su češće vremenske nepogode praćene munjama i grmljavinom. Istina je da fiksna proteza ne može da privuče udar groma.

Naime, nekada su se elementi koji čine fiksnu protezu sadržali magnetne čestice. U današnje vrijeme ta vrsta materijala se ne koristi, već su svi elementi izrađeni od metalnih legura bez prisustva magnetnih čestica. Dakle, ne treba da brinete – fiksna proteza ne donosi ovakvu vrstu opasnosti.

Fiksna proteza ne može da aktivira detektor metala
Fiksna proteza može da aktivira određene detektore metala poput onih na aerodromima. Metalne bravice su relativno male i proizvedene od lakih metala, legure titanijuma i nerđajućeg čelika i neće aktivirati većinu detektora.

Međutim, detektori mogu biti podešeni tako da se aktiviraju i na najmanju količinu metala, pa ukoliko se nađete na aerodromima sa oštrijim bezbjednosnim merama, postoji šansa da fiksna proteza aktivira alarm.

Foto: barjaktarevicstomatologija.com

Zbog fiksne proteze neću moći da sviram instrument
Ovo pitanje najčešće dobijamo od mladih, ali i odraslih koji pohađaju muzičke škole, radionice ili se profesionalno bave sviranjem duvačkih instrumenata. Istina je da je za prilagođavanje na fiksni aparat kao “strano tijelo” neophodno u prosjeku od 7 do 14 dana nakon čega se organizam navikava i prihvata protezu kao deo usne duplje. Fiksna proteza vas tokom terapije neće ometati u tom lijepom poslu i neće uticati na kvalitet sviranja.

Neću moći da se bavim sportom
I ovo je jedna od češćih zabluda koju čujemo i koja nas uvijek obraduje najviše zbog činjenice da se još jedan tinejdžer ili mlada osoba bavi sportom. Nošenje fiksne proteze ne pravi problem kod sportova koji se smatraju nekontaktnim.

Kod timskih i kontaktnih sportova izrađuju se posebne zaštite kako fiksna proteza eventualno ne bi bila oštećena prilikom kontakta ili udarca i kako ne bi povrijedila meka tkiva u ustima.

Ispravljanje zuba fiksnom protezom boli
Intenzitet bola koja se javlja u fazi prilagođavanja na fiksnu protezu je individualan. Većina pacijenata ne osjeća bol nakon postavljene fiksne proteze. Pacijenti osjećaj najčešće opisuju kao blago trnjenje i neprijatnost koja se javlja u momentima odgrizanja hrane. Kako vrijeme odmiče, nelagodnost i eventualni blagi bol nestaju.

Foto: drcupic.rs

Skidanje fiksne proteze boli
Skidanje fiksne proteze je potpuno bezbolno! Najprije se skidaju gumice, lukovi, a zatim se klještima pažljivo odljepljuju breketi. Na kraju se višak lijepka uklanja borerima.

Fiksna proteza će oštetiti moje zube
Fiksna proteza ne oštećuje zubnu gleđ. Na mjestu lepljenja bravice (breketa) dolazi do blage demineralizacije koja varira od 5 do 50 mikrona (zubna gleđ je debljine oko 2000 mikrona), što znači da demineralizovani sloj gleđi čini od 0,25 do 2,5% ukupne površine.

Taj gubitak minerala se anulira fluorizacijom zuba i primjenom rastvora za ispiranje, kao i paste za zube sa visokom koncentracijom fluorida. Fluoridi se ugrađuju u površinski sloj gleđi koji se na taj način remineralizuje.

Moji zubi će posle fiksne proteze biti zauvek ravni
Reakcija na ovo mišljenje ne bi trebalo da deprimira one koji imaju namjeru da uđu u ortodontsku terapiju. Zubi će biti ravni nakon skidanja fiksne proteze, ali je za održavanje rezultata izvjesno vrijeme potrebno nositi retencioni aparat (retiner). Po skidanju proteze, retencioni aparat se nosi četiri sata u toku dana i cijelu noć. Poslije godinu dana prelazi se na noćno nošenje a zatim se i ono postepeno ukida.

Foto: dentinplus.com

Fiksni aparat će narušiti izgled mog lica
Fiksna proteza neće narušiti vaš izgled jer su danas dostupne proteze sa keramičkim, bijelim bravicama koje se stapaju sa bojom zuba. S druge strane, većina naših pacijenata smatra fiksnu protezu sastavnim dijelom svog imidža i obožavaju da eksperimentišu sa dostupnim bojama.

Gumice se mogu promijeniti na redovnim kontrolama, ali i u “vanrednim” okolnostima – u slučaju svadbi, maturskih slikanja i drugim specijalnim prilikama.

Povrijediću voljenu osobu protezom ako se poljubimo
Ovo je jedna od simpatičnih zabluda na koju uvijek rado odgovaramo. Ne treba da se plašite da ćete povrijediti voljenu osobu ako se poljubite ili toga da će se proteze “sudarati” ukoliko i vaša osoba nosi protezu.

Naime, fiksni aparati su kompaktni i naliježu na zube, a breketi odnosno bravice su male i diskretne. Pacijenti koji su već u procesu ortodontske terapije su najbolji dokaz i njihov najčešći komentar glasi da “voljena osoba nije ni primijetila protezu”.

Izvor: ORTO4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -