NaslovnaObavještenjaDeset najčešćih uzroka zubobolje

Deset najčešćih uzroka zubobolje

- Advertisement -

Bol porijeklom od zuba može biti različite prirode. Od blagog, popuštajućeg preko oštrog i uznemiravajućeg do tupog i konstantnog (“dosadnog’’), ali razlog njegovog nastanka je uglavnom isti: nervi unutar zuba (pulpa) koji Vas boli reaguju na određen stimulus i šalju upozoravajuće signale u obliku neprijatne senzacije, koje govori da nešto nije u redu.

Postoji nekoliko uzroka koji dovode do ovog osjećaja, a najčešći su:
KARIJES ZUBA
Određene bakterije u ustima se hrane djelićima hrane nataloženim na Vašim zubima i proizvode određene kiseline koje tokom vremena oštećuju i izjedaju zaštitni sloj zuba (gleđ) i prolaze dalje u unutrašnjost zuba, prema osjetljivom dentinu.

POVLAČENJE DESNI
Desni mogu da se povlače sa zuba tokom vremena, izlažući osjetljivu površinu korjenova zuba spoljašnjoj sredini, za koju nije namijenjena. Agresivno i nepravilno pranje zuba ili korišćenje četkice sa tvrdim vlaknima mogu da doprinesu povlačenju desni. Savjetuje se korišćenje najmekše četkice, sa najvećim brojem vlakana.

EROZIJA GLEĐI
Hrana koja podiže nivo kiseline u ustimakao i želudačni sokovi (koji dolaze u kontakt sa zubima prilikom nekih oboljenja ili tokom povraćanja) mogu dovesti do trošenja zaštitnog sloja zuba i dovesti do osjetljivosti.

STARE, POLOMLJENE ILI ISTROŠENE PLOMBE
Plombe ispunjavaju dijelove zuba koji su prethodno bili truli i zbog toga uklonjeni. Ukoliko ne zaptivaju pravilno ili su oštećene, može doći do ulaska vazduha, djelića hrane ili bakterija u pukotine između zuba i plombe, što može dovesti do iritacije nervnih završetaka zuba i izazivati bol.

SKORAŠNJI STOMATOLOŠKI RADOVI
Zubarski poduhvati koji uključuju uklanjanja oštećenih/trulih dijelova zuba mogu dovesti do kratke upale zubne pulpe i izazvati privremenu osjetljivost i bol koji prolaze u kratkom vremenskom periodu kako se pulpa zaleči.
OKRNJEN, ODLOMLJEN I SLOMLJEN ZUB
Zubi mogu oslabiti tokom vremena usljed dugoročnog izlaganja pritiscima prilikom jela i žvakanja, kao i škrgutanjem zuba (bruksizam) i grčenjem vilice. U početku se pojavljujutanke linije u gleđi, koje kasnije imaju tendenciju krnjenja, pucanja i nastanka fraktura koje ogoljavaju nervne završetke stvarajući bol.

BOLEST PERIODONCIJUMA
Radi se o infekciji tkiva koje služi kao potpora zuba. Izazvana je nakupljanjem naslaga hrane duž ivice desni koju vremenom naseljavaju bakterije i izazivaju zapaljensku reakciju. U pojedinim slučajevima infekcija može da se prostire do samog vrha korijena zuba i da preko same površine korijena izaziva bolne senzacije.

APSCES
Apsces predstavlja gnojnu nakupinu uzorkovanu infekcijom. Može nastati na vrhu korijena zuba ili u prostoru između zuba i desni, izazivajući znatan bol. Privremeno olakšanje može nastati hlađenjem zapaljenog predjela, ali je neohodna drenaža.

ŠKRGUTANJE ZUBA (BRUKSIZAM)
Smatrano lošom i nesvjesnom navikom, škrgutanje proizvodi znatan stres za zube i troši ih, izazivajući pojačanu osjetljivost zuba kao i bol i osjećaj umora u predjelu zgloba vilice.
POSREDOVAJUĆI BOL
Ponekad bol porijeklom od drugog zuba usljed zagušenja sinusa ili neke vrste infekcije, može da izazove utisak bola na specifičnom zubu koji mislimo da izaziva bol. Afektovani zub ne mora biti blizu zuba kojeg smatramo problematičnim, naprotiv, može se nalaziti van regije zuba.
Kao što vidite, bol je znak upozorenja za različite opasnosti po zdravlje Vaših usta i zuba.

Izvor: ordinacija Plešta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -