NaslovnaRiječ stomatologaDeset najčešćih pitanja nakon vađenja zuba

Deset najčešćih pitanja nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Vađenje (ekstrakcija) zuba predstavlja jednu od najčešćih intervencija u stomatološkoj ambulanti. Ono predstavlja skup postupaka kojima se zub odvaja od zubne čašice i eleminiše iz nje.

Nakon vađenja zuba nastaje rana koju je neophodno adekvatno zbrinuti i održavati da bi se omogućilo neometano zarastanje rane i izbjegle komplikacije.

- Advertisement -

Pacijenti često imaju nekoliko pitanja za stomatologa ili oralnog hirurga vezanih za održavanje rane. Ovdje je izdvojeno deset najčešćih pitanja nakon vađenja zuba.

Dr Tanja Đurica

“Hoće li boljeti?“
Sama intervencija vađenja (ekstrakcije) zuba ne boli, ukoliko je adekvatno primjenjena lokalna anestezija. U toku intervencije može se osjetiti pritisak, ali bol ne. Bol blažeg intenziteta može da se javi nakon intervencije i to je normalna pojava.

- Advertisement -

Ukoliko je u toku intervencije došlo do nekih komplikacija (povreda okolnih tkiva, povrede kosti, prelomi i slično) javiće se bol, ali će biti udružena sa drugim simptomima (otok, krvarenje, crvenilo). U tom slučaju potrebno je javiti se stomatologu/oralnom hirurgu u cilju rješavanja problema.

“Hoće li biti otoka?“
Pojava otoka zavisi od više faktora (npr. osobe sa većim, “bucmastijim” obrazima su podložnije nastanku otoka) i različita je kod svakog pacijenta. Otok uglavnom nastaje kao posljedica teškog i hirurškog vađenja zuba.

Foto: altimadental.com

Kao takav, obično je mekan, praćen blagim bolom i najčešće bez povišene tjelesne temperature. U slučaju hirurškog vađenja, preporučuju se hladne obloge spolja sa naglaskom da se izbjegava korištenje leda.

Ukoliko dođe do infekcije rane, otok je tvrd, praćen visokom temperaturom i jakim bolovima. Tada je neophodno javiti se stomatologu/oralnom hirurgu.

“Kad smijem jesti?“
Što se tiče ishrane, može se jesti čim prođe djelovanje anestezije. Na taj način se izbjegavaju povrede mekih tkiva (usana, obraza, jezika), jer pacijent privremeno ne osjeća određenu regiju zbog primjenjene anestezije.

Preporučuje se izbjegavanje vruće i začinjene hrane i da se žvakanje prebaci na suprotnu stranu od rane.

Foto: hovedentalclinic.co.uk

“Kad smijem pušiti?”
Pacijentima se preporučuje izbjegavanje konzumiranja cigareta najmanje dva sata nakon intervencije, jer se na taj način stvara vakum koji izvlači nastali ugrušak, što može dovesti do pojave komplikacija.

Ovdje vrijedi spomenuti i ispljuvavanje, koje je zabranjeno. Pacijentima treba napomenuti da gutaju pljuvačku.

“Ima nešto bijelo u rani, mislim da je gnoj“
Nerijetko se pacijenti znaju javiti u stomatološku ambulantu dva do tri dana nakon intervencije sa gore navedenom izjavom.

Tada je potrebno objasniti pacijentu da nije riječ o gnoju (ako zaista nije došlo do infekcije), već o krvnom ugrušku koji se formirao u rani a postao je bjeličast zbog spiranja crvenih krvnih ćelija sa njegove površine te je prekriven debelim slojem fibrina (protein nastao pri zgrušavanju krvi).

Foto: okcasa.net

“Smijem li ispirati ranu nečim?”
Rana se nakon vađenja zuba NE ISPIRA. Niti čajevima niti vodicama za ispiranje usta.

Potrebno je naglasiti važnost dobre oralne higijene, da se rana (i konci ukoliko postoje) održavaju čistim, jer to omogućava bolje zarastanje rane (blago, pažljivo čišćenje četkicom za zube sa mekim vlaknima).

“Šta smijem piti protiv bolova?”
Protiv bolova nakon vađenja zuba preporučuju se analgetici koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu (Aspirin) da bi se izbjegla pojava produženog krvarenja.

Preporučuju su lijekovi kao što su Brufen, Kafetin, Analgin i sl. (šta pacijenti inače koriste protiv bolova nekog drugog porijekla).

Foto: .jagareridgedental.ca

“Kad će zarasti rana?”
Potpuno zarastanje rane nastaje 4 do 6 mjeseci nakon vađenja zuba, a sam otvor rane je znatno manji već nakon prve sedmice. Poslije dvije sedmice rana je prekrivena novom sluzokožom.

“Kako mogu nadoknaditi izgubljen(e) zub(e)?”
Postoji više rješenja kada je riječ o nadoknadi izgubljenih zuba. Može se raditi fiksni protetski rad, implantati ili mobilna protetika. Stomatolog će objasniti moguća rješenja i napraviti dalji plan terapije.

“Da li je antibiotik poslije vađenja zuba neophodan?”
Antibiotik nakon vađenja zuba nije neophodan. Ukoliko je riječ o hirurškom vađenju zuba, antibiotici se preporučuju kako bi se smanjila mogućnost infekcije te na taj način potpomoglo neometano zarastanje rane.

Ako postoji indikacija za njihovu primjenu, pacijentu treba dati posebna uputstva o načinu primjene lijeka. Ovdje treba biti oprezan zbog moguće alergije na određene lijekove (npr. Penicilin).

Dakle, sama intervencija vađenja zuba, niti njega rane koja nastaje nakon intervencije, ne predstavljaju poseban problem. Vaš stomatolog je tu da Vas uputi u proceduru i da Vam odgovori na sva Vaša pitanja.

Pridržavanjem jednostavnih smjernica omogućava se nesmetano zarastanje rane i izbjegava pojava komplikacija.

Autorka je zaposlena u ordinaciji “K dent” iz Banja Luke

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -